Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Thornberg: Listan över utsatta områden behövs

Anders Thornberg skriver, tillsammans med Mats Löfving, på DN Debatt. Här med Morgan Johansson (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen ska skapa en gemensam lägesbild över utsatta områden i Sverige. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mats Löfving. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen ska skapa en gemensam lägesbild över utsatta områden i Sverige. 

Det skriver rikspolischef Anders Thornberg och ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving på DN Debatt. 

För att kunna motverka de kriminella måste vi ha en ärlig bild om var problemen finns och hur de ser ut”, skriver de. 

Det är inte första gången som polisen skapar sig en gemensam lägesbild över utsatta områden i Sverige. 

Nästa lägesbild, som beräknas vara klar i juni, är den tredje. 

DN Debatt skriver rikspolischef Anders Thornberg och ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving att syftet är att ”ge polisen en viktig vägledning om hur vi ska prioritera, inte att stigmatisera”.

Polisens mål är att vi i framtiden inte ska ha några utsatta områden. Men för att vi ska kunna motverka de kriminellas påverkan måste vi ha en ärlig bild om var problemen finns och hur de ser ut. Därför skapar polisen en gemensam lägesbild över kriminell påverkan i lokalsamhället”, skriver Anders Thornberg och Mats Löfving. 

Polisen ska skapa gemensam lägesbild

Lägesbilden skapas med hjälp av modeller framtagna tillsammans med forskare vid Malmö universitet, länsstyrelser, kommuner och Brotts­förebyggande rådet. 

Utifrån de 97 lokalpolisområdenas uppgifter skapas en gemensam lägesbild för hela polisen över vilka områden i Sverige som är utsatta, vilka som är riskområden och vilka som är särskilt utsatta områden. Kunskapen om i vilken utsträckning ett lokalsamhälle är påverkat av kriminella gör att vi mer träffsäkert kan fördela resurser och skapa förutsättningar för samverkan med andra parter, som tex kommuner, myndigheter och privata aktörer som fastighetsbolag”. 

Vidare listar Anders Thornberg och Mats Löfving åtgärder som polisen vidtagit för att bekämpa brottsligheten: bekämpa tillgången till vapen och griper kriminella, öka sin närvaro, samarbeta med myndigheter, samverkan med näringslivet, arbeta brottsförebyggande för barn, lagföra snabbare, utveckla tekniken samt samarbeta internationellt.