Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Thorén Innovation School Stockholm tvingas stänga

Thorén Innovation School Stockholm tvingas stänga ner Foto: Google maps
Simran Sheikh och Stig Bergman gick i samma klass på Thorén Innovation School Stockholms teknikprogram. De vittnar båda två om en stökig skolmiljö, inkompetenta lärare och otaliga lektioner som ställts in. "Ibland satt vi bara och kollade på film. Jag är glad att jag klarade det och fick mina betyg", säger Sheikh. Foto: Privat.
Simran Sheikh Foto: Privat.

Skolinspektionen stänger friskolan Thorén Innovation School Stockholm på grund av allvarliga brister i utbildningen och skolmiljön. 

–Jag är inte alls förvånad och tycker det är bra, säger Stig Bergman, tidigare elev på gymnasieskolan.

Skolan kommer överklaga beslutet. 

I december 2017 beslutade Skolinspektionen att tilldela gymnasieskolan Thorén Innovation School Stockholm ett vite för flera brister som inte åtgärdats trots anmärkningar. I april utfördes ytterligare en kontroll och Skolinspektionen fastslår nu att förhållandena i skolan inte är i linje med lagen och stänger skolan. I år hade skolan 283 elever.

– Det är väldigt allvarliga brister som har förekommit under en lång tid, säger Mats Lundqvist, enhetschef vid Skolinspektionen. 

Bakom beslutet finns fyra huvudsakliga punkter; stökig miljö, för få lektioner och brister i elevernas stöd från lärare och inflytande i undervisningen. 

– Det var framför allt genom både elev- och lärarintervjuer och observationer som gav den samlade bilden att alla bristerna kvarstår, säger Lundqvist.

"Fick titta på Youtube"

Stig Bergman och Simran Sheikh tog båda studenten från skolans teknikprogram för en vecka sedan. De vittnar båda om hur skolan drastiskt försämrades under deras studietid. 

– Skolan var suverän första året med lärare som kunde sin sak. Sedan blev det många lärarbyten och lektioner som ställdes in utan att eleverna meddelades och det var sjukt hur mycket eleverna kunde fuska, säger Bergman. 

–Vi hade animationslektioner där vi bara fick titta på Youtube och hade man en fråga så bad läraren oss att fråga en kompis. I flera ämnen har vi suttit i klassrummen utan att ha någonting att göra, fortsätter han.

Dessutom har skolmiljön blivit allt stökigare, menar både Bergman och Sheikh.

– Det var väldigt stökigt på rasterna. En gång slängde någon ett bord genom fönstret, säger Sheikh.

– Folk har skrikit, dansat och spelat musik i korridorerna när man har haft prov, säger Bergman.

Ingen av dem är förvånade över att Skolinspektionen nu stänger deras tidigare skola.

–När man har gått gymnasiet och kanske vill gå på universitetet så behöver man få en bra grund, säger Sheikh.

"Inte rättvist"

Håkan Wallengren är gymnasiechef över samtliga Thorén Innovation Schools gymnasier. Han anser att Skolinspektionen har gjort ett alldeles för drastiskt beslut och att de kommer at överklaga beslutet.

– Det har varit en kulturell situation på skolan som gjort att det tar tid att åtgärda de här sakerna. De dömer egentligen ut allt arbete vi har gjort de sista fyra-fem månaderna och jag tycker inte det är riktigt rättvist, säger han.

Bland åtgärderna skolan har tagit till för att få bukt med situationen finns handledning, fler lärare och utbildning av personalen i skoljuridik. 

 – Vi har försökt ordna studieron med eleverna och via lärarna. Jag vill poängtera att det faktiskt är mest synd om våra elever och vi kommer oavsett utgång av det här ta vårt ansvar och säkerställa deras fortsatta utgång. 

I Skolinspektionens beslut framkommer det att skolans rektor under våren fick sparken och att elva av 13 lärare sagts upp eller frivilligt slutat. 

Wallengren vill inte kommentera enskilda personalärenden men att de gjort "ett helt gäng åtgärder där en del av dem berör personalen". Dock har skolan nu en ny rektor och majoriteten av lärartjänsterna är tillsatta och Wallengren tror på möjligheten att skolan kan komma att öppna som vanligt i höst. I annat fall ansvarar kommunerna för att eleverna ska få utbildning på en kommunal skola.