Thorbjörn Fälldin är död – blev 90 år

Thorbjörn Fälldin var statsminister 1976-1978 och 1979-1982.
Foto: Jan Delden
Thorbjörn Fälldin blev 90 år gammal.
Foto: Tomas Leprince
TV-debatt Olof Palme och Thorbjörn Fälldin 1976. "Olof Palme snabb och blixtrande, Thorbjörn Fälldin sävlig och eftertänksam".
Foto: Örjan Björkdahl
Utrikesminister Ola Ullsten, statsminister Thorbjörn Fälldin och ÖB Lennart Ljung talar om U137 – den sovjetiska ubåten som gick på grund i Blekinge skärgård 1981, då Thorbjörn Fälldin sade de bevingade orden: "Håll gränsen!"
Foto: Sven-Erik Sjöberg/DN SCANPIX SWEDEN

Den förre Centerledaren och tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin är död.

Han dog på lördagskvällen i sitt hem i Ramvik, med den närmaste familjen närvarande.

– Det var lugnt och fint. Han har levt ett långt och innehållsrikt liv, säger sonen Pontus Fälldin.

Den närmaste familjen, med hustrun Solveig och de tre barnen, var samlad i Thorbjörn Fälldins hem i Ramvik i Ångermanland mot slutet.

– Vi har varit tillsammans hela veckoslutet och vi var samlade i går när pappa gick bort. Det var lugnt och fint, säger Pontus Fälldin.

Thorbjörn Fälldin fyllde 90 år tidigare i år, den 24 april. Enligt SVT Nyheter Västernorrland, som var först med att rapportera om dödsfallet, avled han på lördagskvällen den 23 juli.

– Han fick bli 90 år. Han hade verkligen siktat på det de sista åren, att han skulle bli 90 år. Det säger lite om honom, han satte upp mål med olika saker i livet också, säger Pontus Fälldin.

Han berättar att hans pappa la stort värde på sin familj och på sin hembygd. Han beskriver honom som otroligt omtänksam och att han alltid stöttade sina nära och kära– oavsett vilken väg de valde att ta i livet.

– Han har lagt väldigt stort värde på att vara med om alla barn och barnbarn som växte upp runt honom.

Vacklande hälsa

Fälldins hälsa har vacklat de senaste åren. Han har bland annat vårdats för kärlkramp, lunginflammation och yrsel.

I december pratade Expressen med hans hustru Solveig Fälldin, i samband med att han lades in på sjukhuset i Sollefteå för influensa.

Det var på grund av ålder han somnade in.

– Åldern har tagit ut sin rätt och han har varit svag senaste halvåret. Han mådde skapligt kring sin 90-årsdag, det var stora, fina dagar. Men de senaste veckorna har det blivit sämre och sämre, säger Pontus Fälldin.

Centerpartiets tidigare ledare Maud Olofsson berättar om sitt sista möte med förebilden – som var just på hans 90-årsdag.

– Det var fantastiskt trevligt och fint att få sitta där vid köksbordet och prata med honom. Jag frågade om hans sjukdomar och då sa han ”vet du, om man får leva länge blir man gammal”. Med det menar han att med gammeldomen följer en del sjukdomar, det var inte mer märkvärdigt än så. Han är känd för många av de kloka citaten, det kommer man komma ihåg nu när han är borta, säger Maud Olofsson.

Födelsedagen i april var sista gången Maud Olofsson träffade Fälldin innan han gick bort.

– Han orkade fira 90-årsdagen. Han hade sett fram emot det, men han orkade inte ha en offentlig mottagning. Men han hade sin familj runt sig. Det var jättejättetrevligt.

"Är en sann förebild"

Fälldin var statsminister i Sverige från 1976 till 1978 och sedan från 1979 till 1982.

Han var ledare för Centerpartiet från 1971 till 1985.

Centerpartiets nuvarande partiledare, Annie Lööf, säger i ett uttalande:

– Thorbjörn Fälldin har betytt oändligt mycket. Han är en sann förebild och en ikon för många av oss. Det är med stor sorg jag nåtts av beskedet om hans bortgång men också med stor stolthet som jag tittar tillbaka på hans imponerande livsgärning.

Hon la på söndagsmorgonen ut en bild på Fälldin på Instagram.


https://www.instagram.com/p/BIPB4CsAmog/

LÄS MER: Politikersverige hyllar Thorbjörn Fälldin


I ett pressmeddelande från Centerpartiet beskriver man Fälldin som "en av 1900-talets främsta politiska ledare i Sverige". Partiet har också lagt ut minnesord över den förre statsministern. Där skriver de bland annat att den svenska politiken under 70- och 80-talen i hög grad kom att "färgas av kampen mellan Thorbjörn Fälldin och Olof Palme".

Första borgerliga statministern på många år

Fälldin bildade den första borgerliga majoritetsregeringen sedan demokratins genombrott i Sverige. När han blev statsminister 1976 blev han Sveriges första borgerliga statminister sedan 1936.

I ett pressmeddelande säger Annie Lööf att han förändrade svensk politisk historia i grunden. "Från kompakt socialdemokratisk dominans till maktskiften och politisk mångfald."

– Han var en av 1900-talets främsta politiska ledare. Han har betytt mycket för borgerligheten, för Sverige och för Centerpartiet, säger hon till Expressen.

Hon träffade honom senast i samband med hans 90-årsdag i april, då hon var hemma hos honom och fikade.

– Han var en skarp politiker, en trygg ledare och en engagerad och omtänksam person. Han var en person med väldigt stort hjärta för sin familj, sin hembygd och för Centerpartiet. Jag har fått mycket stöd från Thorbjörn.

Sågs vid hans 90-årsdag

I samband med Fälldins födelsedag för tre månader sedan la Annie Lööf upp en bild på Instagram med texten:

"En fantastisk eftermiddag med Thorbjörn Fälldin! Fika hemma på gården och sedan invigning av en fin utställning av Thorbjörns privata arkiv på Landsarkivet i Härnösand. Centerrörelsen överlämnade förutom över 500 grattishälsningar i form av mejl, vykort och brev också vår födelsedagspresent: En turné av hans utställning under ett helt år så att hela landet får ta del av hans gärning. Nu sprider vi Thorbjörns politiska gärning runt om i landet, håll utkik där du bor! 

Tack Thorbjörn för vad du betytt för Centerpartiet, borgerligheten och Sverige!"


https://www.instagram.com/p/BEq3RMcr3zU/

– Vad han har gjort för svensk energipolitik, för svensk borgerlighet och för jämställdheten där han lyfte in många kvinnor i regeringen kan man inte sätta ord på. Han har betytt oerhört mycket för många människor. Hans anda lever vidare och präglar mycket av Centerpartiet, säger Annie Lööf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.