TILLSAMMANS. Thor, som fördes bort av sin pappa, har återförenats med sin mamma Mia Danielsson, här med föreståndaren för barnhemmet i Guatemala Alejandra Diaz. Foto: Privat/Thomas Engström
TILLSAMMANS. Thor, som fördes bort av sin pappa, har återförenats med sin mamma Mia Danielsson, här med föreståndaren för barnhemmet i Guatemala Alejandra Diaz. Foto: Privat/Thomas Engström

Thor är hos mamma igen

Publicerad
Uppdaterad
GUATEMALA CITY. Mia Danielsson, 28, har återförenats med sonen Thor, sjutton månader, uppgav barnhemmet i natt.
Småbarnsmamman och hennes lille pojke skyddas nu av säkerhetsvakter från amerikanska UD.
- Det enda vi prioriterar just nu är Mia och Thors säkerhet, säger Gunilla Dahlin vid svenska ambassaden i Guatemala.
I går kväll, svensk tid, tog fallet med den bortrövade pojken Thor en dramatisk vänding.
Det kom uppgifter om att Mia Danielsson och hennes advokat Marco Tulio Mérida Cifuentes fick föredra ärendet inför domstolen i Chimaltenango.
- Jag kan inte ge några kommentarer just nu, säger svenskans advokat när Expressen talar med honom vid midnatt.
Enligt uppgifter till Expressen hämtades Thor på barnhemmet Hannah's Hope av Mias advokat och ytterligare en person klockan fjorton, lokal tid.
- Det var advokaten Marco Tulio Mérida Cifuentes och en person till som kom hit och hämtade pojken.
- De hade domstolsbeslut på att hämta Thor, såvitt jag förstår är han återförenad med sin mamma nu, berättar Alejandra Diaz, föreståndarinna vid barnhemmet för Expressen.
- De kunde inte berätta något om vart de skulle föra Thor på grund av säkerhetsskäl.

Fruktar för sin säkerhet

Mia Danielsson berättade tidigare under dagen att hon fruktar för sin och sonens säkerhet.
- Jag har vakter från amerikanska UD som skyddar mig, Får jag tillbaka Thor kommer mitt ex att bli desperat. Jag fruktar för mitt liv, sa hon timmarna före domstolsförhandlingen.
Svenska ambassaden har tillsammans med amerikanska UD gjort upp en säkerhetsplan som trädde i kraft när Mia återförenades med Thor.

I skyddat boende

Svenskan kommer att inhysas i ett skyddat boende innan hon förs ut ur Guatemala och tillbaks till Sverige.
Mias blivande exmake kidnappade sonen efter att en domstol i Los Angeles tilldömt svenskan hela vårdnaden. Thor fördes med bil genom Mexiko till Guatemala där amerikanska myndigheter lyckades spåra upp honom.
I förra veckan reste Mia Danielsson till Guatemala City.
Där har hennes blivande exmake försökt få till en vårdnadstvist, men domstolen avfärdade denna begäran och valde att återförena Thor med sin mamma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag