Mia Danielsson med sonen Thor. Foto: PRIVAT
Mia Danielsson med sonen Thor. Foto: PRIVAT

Thor, 17 månader, fördes bort av pappa

Publicerad
Uppdaterad
Thor, 17 månader, fördes bort av sin pappa. I över två månader letade Mia Danielsson, 29, efter sin son.
Nu är Thor funnen - i Guatemala.
Men hon får inte ta med sig honom därifrån, berättar en förkrossad Mia Danielsson för Expressen.se.
På Alla hjärtans dag i år försvann svenskamerikanske Thor, 17 månader. Han kidnappades av sin pappa, efter en jobbig skilsmässa.
Pappan är fälld för att ha misshandlat Mia Danielsson och en amerikansk domstol har tilldömt henne vårdnaden om sonen. Men under fyra timmar före beslutet fick pappan umgås med sin son, eftersom en domare tillfälligt upphävt hans besöksförbud.
Pappan valde då att fly landet och blev internationellt efterlyst.
Thor har svenskt och amerikanskt medborgarskap och är mantalsskriven i Sverige. Mer än två månader har gått och Mia Danielsson har förtvivlat sökt sin son. På en rad sajter har hon själv och vänner publicerat efterlysningar.

Åkte till Guatemala

På fredagseftermiddagen fick hon i sitt hem i Los Angeles ett telefonsamtal från amerikanska myndigheter.
- De sa: ”Vi vet var Thor är. Ta med alla domstolspapper och sätt dig på ett plan till Guatemala.”
Mia Danielsson är oerhört ledsen när hon berättar sin historia. Om ovisshet, ett mardrömslikt vakuum och en pressad ekonomisk situation orsakad av det absolut värsta av allt – att inte få vara med sitt barn.
I Guatemala stod hon plötsligt inför en helt ny situation. Thor var där. Sonen hon inte hade sett på nästan nio veckor.
Med Mia fanns poliser från Interpol, Secret Service-agenter från amerikanska utrikesdepartementet och konsuln från USA:s ambassad i Guatemala, Barbara Armstrong. Tillsammans mötte de pappan och hans advokater i en lokal domstol.
- Under hela tiden både ser och hör jag Thor, men jag får inte gå dit. Jag får inte träffa Thor, jag håller på att få psykbryt, beskriver Mia Danielsson.

"Jag försöker vara lugn"

- Rätten struntar i mina domstolspapper. De struntar i att Interpolkillarna säger att pappan är efterlyst och att det är ett fall av barnkidnappning. Thor är jättetrött och jätteledsen, han får ingenting att äta eller dricka, trots att han pekar på vatten och vill ha.
I rätten blir situationen bara värre och värre. Plötsligt beslutar man att sätta den utmattade pojken på golvet – på ena sidan ställs pappan, på andra Mia.
- Sedan börjar de kalla på Thor, som inte ens har sett mig på två månader. De vill se vem han går till. Jag försöker vara lugn, han är ledsen och trött och blir jätteförvirrad när han ser mig, säger Mia Danielsson.

Placeras på barnhem

Thor går till sin pappa, vilket han triumferande påpekar. Senare sträckte sig Thor efter sin mamma, men tilläts inte komma till henne.
Nu har rätten bestämt att Thor ska placeras på ett barnhem i Guatemala city och att fallet ska hanteras som en lokal vårdnadstvist, trots att frågan redan har avgjorts i amerikansk domstol.
Mia Danielsson planerade att återvända hem till Sverige för att starta sitt och sonens nya liv. Hennes röst bär henne knappt genom tårarna.
- Pappan är här illegalt. Det finns inga papper på Thor. Han kan inte visa att han är Thors pappa ens. Jag har massa papper som de inte bryr sig om. Jag behöver rättshjälp här nere, om det är någon som känner någon eller har någon kontakt så vädjar jag om hjälp. Jag klarar inte det här, varken ekonomiskt eller emotionellt.
Expressen.se har utanför ambassadens öppettider sökt amerikanska konsuln Barbara Armstrong, utan framgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag