Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thommy, 56, fick vaccin – dog två veckor senare

13 dödsfall i Sverige med misstänkt koppling till Astra Zenecas vaccin.
Thommy Viklund blev 56 år gammal.
Foto: Privat / Privat
Thommy fördes med ambulans till Norrlands universitetssjukhus, där man kunde konstatera att han drabbats av en massiv hjärnblödning.
Foto: Privat / Privat
Thommy tillsammans med sin syster Therese.
Foto: Privat / Privat

Thommy Viklund såg fram mot livet som vaccinerad. 

Men efter vaccineringen fick han feber, huvudvärk och blödningar.

Två veckor senare dog han i en massiv hjärnblödning – hans fall är nu ett av dödsfallen som utretts av Läkemedelsverket som misstänkt biverkning av Astra Zenecas vaccin. 

– Jag vill inte att han bara blir en siffra i statistiken, säger Thommys syster Therese Viklund.

Thommy Viklund såg fram emot att bli vaccinerad. Det gjorde även hans anhöriga. Pandemiåret hade slagit hårt mot hans möjligheter att umgås eller ägna sig åt favoritintresset: Gå på rockkonserter. Han bodde på stödboende i Umeå på grund av psykiska besvär. 

Thommy drabbades av cancer i urinblåsan 2019. Cancern kunde opereras bort. Och under de uppföljande kontrollerna kunde man inte hitta några cancerceller. Men med den förhållandevis färska cancerdiagnosen bedömde läkarna att han löpte större risk att drabbas av svåra komplikationer om han skulle smittas av covid-19.  

– Vi kunde fika utomhus i somras, men sedan blev det helstopp när den andra vågen kom på grund av riskerna med att få in smittan på boendet. Så då fick vi prata i telefon. Men det var han inte mycket för att göra, han ville ses i verkliga livet, säger hans syster Therese Viklund.

När vaccinationerna inleddes vid årsskiftet tändes ett hopp. Som boende på LSS-boende ingick 56-årige Thommy i fas 2 och fick sin första dos den 1 mars. 

Efter vaccineringen fick han en vanlig biverkning: Feber, som höll i sig i två dagar. Därefter mådde han bra. En vecka efter vaccinationen fick han kraftig huvudvärk. I journalen noteras det även att han hade skakningar. Huvudvärken fortsatte de kommande dagarna. En dryg vecka efter vaccinationen fick han röda utslag på kinden och blev illamående.

”Han som var full av liv”

Två veckor efter vaccinationen hittar personal på stödboendet Thommy liggande i sin säng. Han andas, men svarar inte på tilltal. Han förs med ambulans till Norrlands universitetssjukhus, där man kan konstatera att han drabbats av en massiv hjärnblödning. Det står även klart att han har ett lågt trombocytvärde. 

Vården kontaktar de närmaste. Therese och hennes syster. Therese, som bor i Umeå, hinner ta sig till sjukhuset där Thommy opereras. Men de låga trombocytvärdena medför att blödningen inte går att stoppa. Hans liv går inte att rädda.

– Det blir så overkligt. Han som var full av liv finns inte kvar längre. Vi hann aldrig prata när han blev dålig, säger Therese. 

Efter dödsfallet har Thommy genomgått en obduktion där det framgått att han drabbades av en misstänkt biverkning till följd av vaccineringen, berättar Therese. Dödsfallet har granskats av Läkemedelsverket, vilket framgår av en biverkningsrapport Expressen tagit del av, och skickats vidare till den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. 

På grund av patientsekretessen kan varken region Västerbotten eller Läkemedelsverket kommentera Thommys fall.

Låg till grund för paus av Astra Zeneca

Regionen kan bekräfta att man anmält ett dödsfall som rör en medelålders man med bakomliggande sjukdomar som avled i mitten av mars. Dödsfallet var ett av de fall som låg till grund för pausen av vaccinering med Astra Zeneca i Sverige. 

– Det handlade om den typ av symtombild som har varit belyst tidigare, där man talar om låga trombocyttal och inre blödningar. En del har haft tromboser, blodproppar, men i det här fallet var det fråga om inre blödningar, säger Sofie Jacobsson, chefläkare region Västerbotten.  

Therese har nu fått besked från vården att Thommy misstänks ha dött i de sällsynta, men allvarliga biverkningar som den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, beräknar drabbar en per 100 000 personer som vaccinerats med Astra Zeneca. 

– Det känns lite lättare nu när jag vet vad han dog av, men det är tungt att han inte längre finns, säger hon och fortsätter:

– Han var en snäll och god kille, som sett fram mot att ta vaccinet så att han kunde umgås med sin familj. Vi trodde att det skulle svänga i sommar och att vi skulle få lättare att träffas.

”Om man får biverkningar: Kolla upp det”

Therese hoppas nu att både vården och allmänheten kan lära sig av Thommys fall, så att man agerar snabbare på biverkningar som kan vara farliga. 

– Jag vill få fram att man ska vara försiktig, om man får biverkningar efter att ha vaccinerats: Kolla upp det! Och man måste bli tagen på allvar av vården, om man känner varningssignaler, säger hon.

Läkemedelsverket tar emot och granskar rapporter om misstänkta biverkningar. Hittills har 29 465 rapporter registrerats hos myndigheten. Lejonparten rör lättare symtom som feber, huvudvärk och trötthet. Men bland de drygt 652 000 personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin har myndigheten fått in rapporter om tre dödsfall som man granskat och satt i samband med de sällsynta biverkningar som EMA kopplat till vaccinet. 

– Vi har fått in sju nationella fall med koagulationsrubbningar, tre av dem har resulterat i dödsfall, säger Karin Vengemyr, gruppchef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten rekommenderar fortsatt användning av Astra Zenecas vaccin, då fördelarna överväger de risker man kunnat identifiera. 

Läkemedelsverket uppmanar alla som är oroliga inför en vaccination att ta kontakt med sin vårdgivare med eventuella frågor. Efter vaccinationen gäller det att vara uppmärksam på om man skulle drabbas av symtom på svåra biverkningar. Det finns beredskap och behandling inom vården mot de sällsynta biverkningarna. 

– Det man ska vara observant på är andningssvårigheter, bröstsmärta, magsmärtor, kraftig eller ihållande huvudvärk, synen eller om man får blåmärken i huden på andra ställen än där man vaccinerats. Har man fått de här symtomen ska man uppsöka akutvård, säger Karin Vengemyr. 

De sällsynta biverkningarna

De sällsynta, men allvarliga biverkningar som drabbat ett fåtal personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria består av blodrubbningar. Där en kombination av blodproppar, blödningar och låga nivåer av trombocyter (blodplättar) inträffat i ett fåtal fall. Symtomen har främst drabbat personer under 60 år och uppstått inom tre veckor efter vaccination. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer som vaccinerats att uppsöka akutsjukvård om de får något av följande symtom: andningssvårigheter, bröstsmärta, svullnad av benen, ihållande magsmärtor, kraftig eller ihållande huvudvärk, dimsyn eller blåmärken utanför vaccinationsstället,

Om den sällsynta biverkan uppkommer kan snabb upptäckt och behandling ha stor betydelse för sjukdomsförloppet.


Källor: Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten

Sahlgrenska har fått kassera doser: ”Det känns förfärligt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.