Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Thomas och Lena bytte liv – flyttade till solen

Makarna Thomas och Lena Axevik bytte liv och flyttade till soliga Portugal. Foto: Privat
Strand i Lagos. Foto: COLOURBOX

Makarna Thomas och Lena Axevik bytte liv och flyttade till soliga Portugal för snart tre år sedan. 

Klimatet, människorna, maten och naturen – allt är bättre i det nya landet. 

– Vi har varvat ner och trivs underbart bra här nere. Jag saknar ingenting från Sverige, säger Thomas Axevik. 

Många svenskar drömmer om ett liv i solen. Thomas Axevik, 62, och hustrun Lena, 60, har bott i sin pärla – Lagos i västra Algarve i södra Portugal – i snart tre år och trivs alldeles utmärkt.  

– Vi flyttade hit ner på grund av att min fru gick in i väggen och var sjukskriven en längre tid. Hon försökte gå tillbaka till sitt jobb, men det gick inte. Då började vi tänka: Vad vill vi egentligen med våra liv? Så diskuterade vi och jag hade en god vän som bodde här nere som tipsade oss att flytta hit. Jag hade aldrig varit i Portugal tidigare, säger Thomas Axevik. 

Paret sålde sin bostadsrätt i Hammarby sjöstad i Stockholm och kunde därefter köpa sin lägenhet i Lagos. Makarna lever på Thomas pension och besparingar från lägenhetsförsäljningen. Pengarna räcker alldeles utmärkt. 

– Det är låga priser. Vi har köpt vår lägenhet och betalar inte mer än drygt 50 euro i månaden för den, sedan tillkommer ungefär 2000 kronor för vatten, gas och el. Tittar på man vad vi fick betala i Hammarby sjöstad är det en jäkla skillnad, säger Thomas Axevik. 

 

LÄS OCKSÅ: Charlotte bytte liv – fann lyckan i solen 

THOMAS AXEVIKS RÅD OM PORTUGAL

Lär dig portugisiska i Sverige: 

"Jag tror man ska försöka lära sig grunderna i språket redan i Sverige innan man kommer hit ner. För portugisiska är inte lätt. Vi har bott här nere i snart tre år och vi kan inte portugisiska än. Vi kan vara artiga när handlar och går ut och äter. Men från det till att kunna föra en konversation, dit är steget fortfarande väldigt långt". 

Res runt och reka innan flytten: 

"En fråga som ofta kommer upp i Facebookgruppen jag har startat är: Vi funderar på att flytta till Portugal – vart ska man bo? Det tar ungefär en timme så finns 100 svar. Men jag tycker man ska flyga ner och resa runt, efter kusten om man vill bo nära vatten eller i inlandet om man vill ha lite berg och natur. Man ska inte lyssna på andra utan försöka hitta något eget, sin egen pärla. Ta någon veckas semester, hyr en bil och åk runt och leta". 

Trögare byråkrati: 

"Man kan tänka på är att allt går lite långsammare här än i Sverige. Ska du ha ett officiellt papper från någon myndighet ska allt skrivas ner för hand, sedan ska det dras kopior. De vet inte vad det papperslösa kontoret är, de dubbelarbetar. Allt ska skrivas under och det ska vara flotta stämplar på vartenda papper. Och det här tar tid".   

 

Paret sålde sin bostadsrätt i Hammarby sjöstad i Stockholm och köpte lägenhet i Lagos i Portugal.

"Vi mår mycket bättre här"

Paret har utvandrat från Sverige, men är inte medborgare i Portugal. Enligt Thomas Axevik är livskvaliteten mycket bättre i det nya landet.  

– Klimatet är nummer ett. Folket här nere kan jag knappt beskriva – de är så himla vänliga. Man blir bra bemött vart man än går. Vi har god mat och Portugal är ett av Europas största vinproducerande länder, så det finns alltid gott vin om man vill ha det. Vi har vacker natur. Vill man åka skidor kan man göra det i norra Portugal under vintern, vill man åka vattenskidor kan man göra det i Algarve, säger han. 

– Vi mår mycket bättre här. Vi har varvat ner och trivs underbart bra här nere. Jag saknar ingenting från Sverige, fortsätter Thomas Axevik. 

 

LÄS OCKSÅ: Jonny och Anja bytte liv – fann lyckan i Spanien 

”Jag saknar ingenting från Sverige”, säger Thomas Axevik. Foto: Privat

"Fantastiskt bra sjukvård"

Nästan alla av paret vänner och bekant i Sverige tycker att de varit "skittuffa" som bestämt sig för att flytta till värmen, berättar Thomas. 

– Jag råder väldigt många andra att göra samma sak. Sedan om Portugal är världens allra bästa ställe att bo på kan jag inte svara på, men vi trivs här.

Enligt honom är både sjuk- och tandvården i Portugal minst lika bra som i Sverige. 

– När man är skriven i landet ska man skriva in sig på en vårdcentral, precis som i Sverige. Om man hellre vill ha tillgång till privat vård skaffar man sig en sjukförsäkring, vi har både tandvårds- och sjukvårdsförsäkring. Man betalar en lite summa för det varje månad och får fantastiskt bra sjukvård och tandvård, säger Thomas Axevik. 

 

SJUKVÅRDEN OCH SKATTEN – SÅ FUNGERAR DET UTOMLANDS

Kan fortfarande rösta i Sverige: 

• Bara för att du flyttat så behöver du inte säga upp ditt svenska medborgarskap. Du har fortfarande rätt att rösta i riksdags- och Europaparlamentsvalet. Men du får inte rösta i valet till landstings- och kommunfullmäktige.

• Du behåller din rösträtt automatiskt i tio år. Därefter måste du själv anmäla dig till en ny tioårsperiod för att den ska förlängas.

Rätt till sjukvård: 

• Den som pensionerat sig i Sverige har rätt till sjukvård inom EU- och EES-länder, även om man flyttar till ett nytt land.

• För att kunna ta del av vården i det nya landet krävs ett särskilt intyg som heter E121/S1. Det kan du beställa från Försäkringskassans utlandskontor som ligger på Gotland. Intyget ska du sedan lämna in till det nya landets motsvarighet till Försäkringskassan.

• För att få intyget krävs det att man tar ut ålders- eller premiepension. Om ens make, maka eller registrerade partner flyttar med, men inte tar ut någon pension, så kan den ansöka om att bli försäkrad via den andre partnerns intyg.

• Om du flyttar till ett land utanför EU/EES får du oftast själv bekosta din sjukvård. Det gäller i exempelvis USA och Thailand.

Det gäller med skatten: 

• Sverige har undertecknat dubbelbeskattningsavtal med drygt 100 olika länder. Syftet är att undvika att man dubbelbeskattas. I avtalen drar man upp regler för var ens pension ska beskattas. Det kan vara i Sverige, i det nya landet eller i båda två.

• Svenska pensionärer som valt att bosätta sig utomlands kan få det som kallas för sink–skatt. Den ligger på 20 procent, men höjs till 25 procent från och med januari 2018. Det är dock inte i alla länder som sink–skatten gäller – det beror på hur dubbelbeskattningsavtalet är utformat.

• För att man ska räknas som en "utlands–pensionär" måste man också ha klippt alla band till Sverige. Man får inte ha en permanent bostad kvar och alla omyndiga barn måste flytta med. Då får man inte heller ha kvar sitt företag eller sitta med i en svensk bolagsstyrelse. Däremot går det bra att äga ett fritidshus.

• Svenskar som bosätter sig i Portugal behöver inte skatta på tjänstepension från privat arbetsgivare, varken i Sverige eller i Portugal. Det här vill dock finansminister Magdalena Andersson (S) ändra på.  

 

Källa: Sparsam skatt/EU-upplysningen/Försäkringskassan/Skatteverket