Thomas häktades, misstänkt för sexuella övergrepp på sin dotter. Jennie anhölls - och deras barn omhändertogs. Både tingsrätten och hovrätten fann föräldrarna oskyldiga - men de har inte fått någon ursäkt från socialtjänsten. Foto: SVT
Thomas häktades, misstänkt för sexuella övergrepp på sin dotter. Jennie anhölls - och deras barn omhändertogs. Både tingsrätten och hovrätten fann föräldrarna oskyldiga - men de har inte fått någon ursäkt från socialtjänsten. Foto: SVT

Thomas och Jennie pedofilanmäldes - var oskyldiga

Publicerad
Uppdaterad
Ett telefonsamtal till socialtjänsten - det räckte för att skicka in Thomas och Jennie i en lång mardröm där de anklagades för att ha förgripit sig på sin egen dotter.
Nu träder de fram i Uppdrag Granskning med sin berättelse.
- Det har varit fruktansvärt hemskt. Jag kan inte tänka mig något värre att bli anklagad för, säger Thomas till Expressen.se.
Det som drabbade Jennie och Thomas är något ingen förälder kan föreställa sig.
Allt började med att Jennie berättade för sin syster om en pinsam situation hon och Thomas varit med om.
Vid två tillfällen när deras två barn, tre och sex år gamla, hoppat i deras sängar hade den äldsta dottern kommit åt Thomas snopp.
Thomas hade snabbt avlett henne och de trodde att saken var ur världen, men en fredag i september förra året kom smällen.

Socialtjänsten ringde

Socialtjänsten i deras hemstad ringde och berättade att de hade fått en anmälan om grava missförhållanden i hemmet och agerat med en akut insats.
Barnen var redan hämtade från förskolan och hade tvångsomhändertagits. Thomas och Jennie kallades till socialkontoret.
– Jag var så säker på att det hade hänt tjejerna någonting när de ringde den där eftermiddagen, säger Thomas till Expressen.se.
Men de fick snart reda på den verkliga anledningen.
Jennies syster hade anmält dem och de var båda misstänkta för sexuella övergrepp. I kvällens Uppdrag Granskning i SVT talar paret om mardrömsåret som följt.
– Det har varit fruktansvärt hemskt. Jag kan inte tänka mig något värre att bli anklagad för. Det värsta har varit att bli av med barnen, och att bli inlåst i över en månad, säger Thomas.
Föräldarna förklarade för socialtjänsten vad som hänt.

Helvetet inte över

Men förklaringarna hjälpte inte. De fick inte reda på var deras barn befann sig och tvingades i stället åka och packa ner saker de skulle kunna behöva.
Både Thomas och Jennie är ostraffade. Insatsen gjordes utan att anmälan hade kontrollerats med någon annan person som kände barnen eller dem.
Och helvetet var inte över där.
På måndagen häktades Thomas misstänkt för sexuella övergrepp på sin egen dotter.
När han satt inlåst anhölls också Jennie som även hon placerades i en cell.
– Jag visste ingenting om vad som skulle ske. Thomas var borta, tjejerna var borta, det var ett helvete, säger Jennie till Uppdrag Granskning.

Polisen upprepade "mjölka snoppen"

Något som också kommer fram i Uppdrag Granskning är hur polisens förhörsledare vid upprepade tillfällen använt uttryck som "mjölka snoppen", och också gjort handrörelser som liknas vid onani.
Uttryck och rörelser som sedan plockats upp av Thomas och Jennies sexåriga dotter.
– Jag blev livrädd när jag förstod att polisen sitter och manipulerar, ljuger och vilseleder vår dotter, säger Thomas till Expressen.se.
Och att förhörsledaren gör handrörelsen, som dottern sedan upprepar, höll på att missas helt om det inte varit för att Thomas själv var uppmärksam.
– Onanirörelsen såg jag under tingsrättsförhandlingen. Alla satt och tittade på den stora bilden från förhöret. Men jag tittade ner på förhörsledarens bild och såg det. Jag hann skrika till, och min advokat fick ordföranden att stoppa och spola tillbaka. Det var mer eller mindre tur.
Thomas kan inte förklara varför polisen agerat som man gjort.
– jag vet inte om de har blivit fartblinda av att de sett för mycket skit i sina jobb. Att de tror på den här anklagelsen så starkt.

Åtal

Jennie släpptes efter en dag, men det hela ledde till åtal. Förhandlingen tog två dagar och en enig tingsrätt friade båda efter att ha konstaterat att det endast handlat om två korta beröringar som Thomas avlett så snabbt man kan begära.
Efter en dryg månad i häktet fick Thomas flytta hem igen.
Men trots den friande domen ville socialtjänsten i Sandviken att barnen skulle fortsätta att vara tvångsomhändertagna.
Socialtjänsten pekar ut Thomas som pedofil genom att skriva att ”fadern utsatt dottern för ett sexuellt gränslöst beteende och där fadern bedöms utnyttja situationen för sina egna sexuella behov”.
Tvångsomhändertagandet hävdes först efter ytterligare en förhandling, denna i förvaltningsdomstolen. En enig rätt konstaterade där att föräldrarna har god omsorgsförmåga.

Friades i hovrätten

Nio månader senare var det dags för nästa rättegång, denna i hovrätten dit fallet överklagats.
Även i hovrätten friades föräldrarna.
Socialtjänsten har inte hört av sig till familjen efter det inträffade. Ingen har bett Thomas eller Jennie om ursäkt.
Ingen tjänsteman vill kommentera fallet för Uppdrag granskning. Politikern som fattade beslutet om tvångsomhändertagandet kallar det ”olyckligt”.
– Alla tycker att de har gjort rätt. I så fall är det någonting alla kan drabbas av och vi vill inte att det ska kunna hända någon annan familj, säger Thomas till Expressen.se.

FOTNOT: Programmet "Mardrömmen" sänds på onsdagskvällen klockan 20.00 i SVT1.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag