Foto: Sara Strandlund
 Foto: Sara Strandlund

Thomas Mattsson nöjd efter rättegången

Publicerad

Thomas Mattsson, Expressens ansvarige utgivare var nöjd efter rättegången. Han tyckte att de från försvarets sida hade fått fram allt och mer därtill för att bevisa att beslutet att med journalistiskt syfte köpa ett illegalt vapen i Malmö var riktigt och rätt genomfört.

– Åklagarens slutplädering innehöll bara de kända omständigheter som vi åtalade har vitsordat. Han tillförde en egen rättslig bedömning där han menade att vi borde fällas, sade Thomas Mattsson direkt efter rättegångsförhandlingarna.

Thomas Mattsson menar att deras bevisning är av annan och starkare art.

– Vår slutplädering från Esa Kymäläinen och Ulf Isaksson kompletterar ju åklagare Jörgen Larssons beskrivning av rättsläget genom att föra in bland annat ett rättsutlåtande från straffrättsprofessor Suzanne Wennberg, hänvisningar till Europakonventionen, samt olika statliga utredningar och utlåtanden som ifrågasätter yrkandet på uppsåt, sade Thomas Mattsson.

Dom meddelas den 18 maj klockan 11 i Malmö.

Annette Fröstberg
Annette Fröstberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag