Thomas Mattsson: De är ett reellt hot mot yttrandefriheten

Publicerad
Uppdaterad
Lars Vilks attackerad mitt under en föreläsning på ett universitet. Lars Vilks hemsida hackad. Lars Vilks bostad utsatt för brandattentat.
Allt inom loppet av några dagar. Ska den kontroversielle konstnären tvingas bli en martyr innan vi får en riktig yttrandefrihetsdebatt?
I går kväll greps en man misstänkt för mordbranden mot Lars Vilks villa.
Vem han är vet vi ännu inte, men väl att irakiska al-Qaida satt ett pris på svenskens huvud och att "Jihad Jane" och en terrorgrupp på Irland planerade att mörda konstnären för hans rondellhund.
Sedan: tre försök att tysta Lars Vilks här i Sverige! Bara den här veckan!
Kanske borde yttrandefrihet och tryckfrihet nu bli en fråga att tala klarspråk om?
Man kan tycka vad man vill om Lars Vilks konst. Men de muslimska fundamentalister som inte förstår att man i en demokrati får kritisera en religion och till och med kränka dess utövare, men inte hetsa mot en folkgrupp, de är faktiskt ett reellt hot mot vår yttrandefrihet.
När man hör vad publiken på Uppsala universitet skrek under Lars Vilks föreläsning - "Du är en gris! Hund! - tänker man först att också de högljudda rösterna måste få ta ton.
Men sen anfalls han och folk skriker "Allah" och "Mu-ham-med, Mu-ham-med" - samtidigt som polisen brottas med åhörare som vill stoppa Lars Vilks från att tala. Då har det faktiskt gått för långt.

Hackerattacken och brandbomber i pet-flaskor, vilka som nu än utförde dem, är också oacceptabla konsekvenser av att Lars Vilks bara ritat och sagt det som man faktiskt får teckna och tala om.
Men ändå - tyst från många politiker, tyst från många publicister. Hur många yttrade sig i går? Hur många skriver om yttrandefriheten i tidningarna i dag?
Lars Vilks är, anser nog etablissemanget, en väl obekväm och kanske till och med obehaglig figur.
Expressen har i åratal uppmärksammat bland andra den italienske författaren Roberto Saviano och den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.
Deras fall visar att man i både demokratier och diktaturer gärna vill stoppa det fria ordet, och kampanjerna för Saviano och Isaak har fått stort genomslag och mycket beröm.
Men Lars Vilks då?
Yttrandefriheten står inte bara på spel i Italien och Eritrea, den är lika viktig att försvara i Sverige.
Vare sig den hotas av terrorister eller en publikpöbel eller en petflaska med bensin i.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag