Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Thomas Mattsson: Därför visar vi bilder på Alm

Mats Alm misstänks för mordet på Linda Chen och 23-åringen dömdes för dådet på en parkeringsplats i Landskrona. Foto: Tommy Pedersen, Lasse Svensson
Varför publicerar medierna namn och bild på den misstänkte Mats Alm?
Men inte på den dömda
23-åringen i Landskrona?
Nog är det för att Mats Alm är svensk och 23-åringen invandrare?
Just nu sprids en integrationspolitisk dolkstötslegend på sajter, i forum och per mejl: nämligen den om att alla landets journalister enats om att vi inte ska berätta om invandrare som begår brott,
i stället ska vi så ofta som möjligt identifiera kriminella svenskar med namn och bild.
Ungefär så. Ibland talas det om en ”tyst överenskommelse”, ibland hävdar man att ”Svenska journalistklubben” träffades på Grand Hôtel i Saltsjöbaden 1987 och lät underteckna ”Lilla Saltsjöbadsavtalet” om att mörka problemen med multikulturella samhället.
Det här är förstås nys, det förstår alla som inte förblindas av fördomar, men kritiken är allvarlig ändå. Det förefaller faktiskt finnas mediekonsumenter som tror på såna här myter.
--- Själv kallas jag för ”landsförrädare” i mejlen. Signaturen ”Röstar på SD” skriver: ”Du vill att kulturberikarna ska våldta svenska kvinnor.”
För en tid sedan bloggade jag om de här opinionsyttringarna och chattade också på Expressen.se om invandrare, kriminalitet och medierna.

Jag tillstod att många journalister nog känt en beröringsskräck inför frågan, av rädsla för av utnyttjas av främlingsfientliga krafter, och dessutom har vi gjort misstag: att ”vitpixla” bilder i syfte att inte peka ut etnicitet var möjligen pressetiskt korrekt, men detta uppfattade som en sorts bekräftelse på mediekonspirationen.
Nu är debatten aktuell igen.
Det undras om varför inte Expressen, och för den delen också andra etablerade medier, publicerar namn och bild på den man som dömts för att ha dödat 78-åriga Inger under ett bråk om en parkeringsplats i Landskrona?
Som exempel på mediernas hemliga agenda anförs att Mats Alm, händelsevis etnisk svensk, ju identifierats redan som misstänkt för mordet på Linda Chen?
Några nämner även Ragnar Nilsson, händelsevis etnisk svensk, som blev
”uthängd” häromveckan.
--- Men det här är inte politik. Det är publicistiska beslut, fattade av ansvariga utgivare.

Det som hände i Landskrona var fruktansvärt. En 71-årig man misshandlades, hans 78-åriga hustru dödsmisshandlades. Ett avskyvärt dåd.
Men i ”Etiska spelregler för press, tv och radio” står det under rubriken
”Respektera den personliga integriteten”:
”§ 7. Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.”
Många som mejlar anser att 23-åringen, på grund av sina gärningar, inte bör ges något integritetsskydd alls. Men så fungerar inte pressetiken. När vi överväger eventuell publicitetsskada, då funderar vi också över
anhöriga. Och 23-åringen har familj. Han har barn.
23-åringen dömdes till fängelse i ett år och tio månader för misshandel, grov misshandel och grovt vållande till annans död.
--- Det är allvarliga brott, men föreligger det ett ”uppenbart allmänintresse”? Ett så uppenbart allmänintresse att man ska göra ett undantag från rekommendationerna
i de pressetiska reglerna och identifiera 23-åringen? Jag anser inte det.

Mejlmobben påstår att medierna visar namn och bild på Mats Alm bara för att han är en vanlig svensk från Dalarna. Så jag upprepar mig från tidigare debatter:
Mats Alm trädde själv fram i offentligheten för att berätta om sin försvunna fästmö. Först senare greps han och misstänktes för mord.
Att flera redaktioner
– bland dem Expressen
– rapporterar med namn och bild beror alltså på att Mats Alm tidigare självmant har trätt fram.
Den som jämför Mats Alm med 23-åringen gör det inte utifrån publicistik, utan politik.
  --- Fallet Ragnar Nilsson i Härnösand är också ett dåligt bevis för dolkstötslegenden.
Trippelmordet skakade en hel bygd
– en exceptionell nyhetshändelse och ett uppenbart allmänintresse.
Det framförs ibland att medierna väl borde återge namn och bild på alla som döms! Eller i alla fall skriva vilket land de kommer ifrån!
 --- Konsekvensneutralitetsprincipen, alltså att journalister bara
ska rapportera och inte ta hänsyn till konsekvenserna, är ofta rimlig. Men den kan inte gälla när det handlar om människor.

Om en svensktillverkad bil avslöjas med fabrikationsfel måste vi skriva, även om folk slutar köpa svenska fordon och många därför blir arbetslösa. Om vi får veta att en svensk börsjätte blåst upp aktiekursen måste vi granska bolaget, även om PPM-fonderna som investerat pensionspengar där förlorar i värde.
Men: när vi skriver om människor
bör vi förhålla oss till tryckfrihetsförordning och pressetiska regler.
I de senare står det:
”§ 10. Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”

Att ange etnicitet eller nationalitet när det inte är relevant är följaktligen ett brott mot de pressetiska reglerna; det handlar inte om något Saltsjöbadsavtal utan om publicistiska beslut.
--- Expressen var för övrigt en av de första redaktionerna som berättade om 23-åringens invandrarbakgrund, vi ansåg det relevant för att kunna skildra hans historia och de stämningar som dådet piskade upp i Landskrona.
Det var också relevant att i Expressen nyligen berätta detaljerat om de två muslimer som misstänks för mordbranden mot konstnären Lars Vilks, eftersom deras trosuppfattning kan ha varit ett motiv.
Men gör inte 23-åringens anonymitet i de etablerade medierna till något den inte är.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!