Thomas Jisander Foto: Suvad Mrkonjic
Thomas Jisander Foto: Suvad Mrkonjic

Thomas Jisander har kopplingar till Panama

Publicerad

Thomas Jisander som var inblandad i Trustor-härvan hade kopplingar till advokatfirman i Panama.

Även den sparkade vd:n Kjell Nilsson och finansmannen fanns med bland kunderna.

Det avslöjar "Uppdrag granskning" på torsdagen.

Det finns 400 svenska namn i Panama-papperen, läckan på 11,5 miljoner dokument från advokatfiman Mossack Fonseca i Panama som tyska Süddeutsche Zeitung först fick ta del av.

SVT:s "Uppdrag granskning" ingår i den internationella grupp som granskar handlingarna.

Hittills har redaktionen bland annat avslöjat att svenska Nordea hjälpt kunder att samarbeta med brevlådeföretag i skatteparadis.

"Köpte några bolag av er"

Nu uppger UG att flera näringslivspersoner finns med bland de 400 namnen – och tre av dem är Thomas Jisander, Kjell Nilsson och Anders Wall.

Thomas Jisander var en av de inblandade i Trustorhärvan 1997. Skandalen började med att engelsmannen Lord Moyne köpte röstmajoriteten i börsbolaget Trustor. Affären visade sig sedan vara en svindleriskandal. Ungefär vid samma tid som Trustor affären köpte Thomas Jisander brevlådeföretag av just Mossack Fonseca, uppger "Uppdrag granskning".

”Vi har köpt ett antal bolag från er”, skriver Jisander i ett mejl till byrån i maj 1997. Det finns också noteringar om ytterligare investeringar.

Mossack Fonseca har haft affärer med företag som finns med på USA:s sanktionslista – men när det blev känt att Trustorhärvan var en rättssak avbröt byrån samarbetet med Jisander, uppger UG. Även de uppgifterna finns belagda i mejl.

Kjell Nilsson, sparkad vd för Trelleborg AB, skaffade ett Panamaföretag 2005 med hjälp av Mossack Fonseca, enligt UG. Kjell Nilsson sparkades sedan han och medarbetare använt företagets privatjet på jaktresor.

Wall: "Förfalskningar"

Finansmannen Anders Wall, som bland annat varit ordförande för Volvo, har emottagit en fullmakt till ett brevlådeföretag via Mossack Fonseca. Företaget heter Golden Delta, enligt de läckta handlingarna. Anders Wall nekar till hela affären.

– Det måste vara förfalskade namnteckningar, säger han till SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag