Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Jisander har kopplingar till Panama

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Thomas Jisander
Foto: Suvad Mrkonjic

Thomas Jisander som var inblandad i Trustor-härvan hade kopplingar till advokatfirman i Panama.

Även den sparkade vd:n Kjell Nilsson och finansmannen fanns med bland kunderna.

Det avslöjar "Uppdrag granskning" på torsdagen.

Det finns 400 svenska namn i Panama-papperen, läckan på 11,5 miljoner dokument från advokatfiman Mossack Fonseca i Panama som tyska Süddeutsche Zeitung först fick ta del av.

SVT:s "Uppdrag granskning" ingår i den internationella grupp som granskar handlingarna.

Hittills har redaktionen bland annat avslöjat att svenska Nordea hjälpt kunder att samarbeta med brevlådeföretag i skatteparadis.

"Köpte några bolag av er"

Nu uppger UG att flera näringslivspersoner finns med bland de 400 namnen – och tre av dem är Thomas Jisander, Kjell Nilsson och Anders Wall.

Thomas Jisander var en av de inblandade i Trustorhärvan 1997. Skandalen började med att engelsmannen Lord Moyne köpte röstmajoriteten i börsbolaget Trustor. Affären visade sig sedan vara en svindleriskandal. Ungefär vid samma tid som Trustor affären köpte Thomas Jisander brevlådeföretag av just Mossack Fonseca, uppger "Uppdrag granskning".

”Vi har köpt ett antal bolag från er”, skriver Jisander i ett mejl till byrån i maj 1997. Det finns också noteringar om ytterligare investeringar.

Mossack Fonseca har haft affärer med företag som finns med på USA:s sanktionslista – men när det blev känt att Trustorhärvan var en rättssak avbröt byrån samarbetet med Jisander, uppger UG. Även de uppgifterna finns belagda i mejl.

Kjell Nilsson, sparkad vd för Trelleborg AB, skaffade ett Panamaföretag 2005 med hjälp av Mossack Fonseca, enligt UG. Kjell Nilsson sparkades sedan han och medarbetare använt företagets privatjet på jaktresor.

Wall: "Förfalskningar"

Finansmannen Anders Wall, som bland annat varit ordförande för Volvo, har emottagit en fullmakt till ett brevlådeföretag via Mossack Fonseca. Företaget heter Golden Delta, enligt de läckta handlingarna. Anders Wall nekar till hela affären.

– Det måste vara förfalskade namnteckningar, säger han till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.