Kranföraren Thomas Rosenberg, 53, går nu omkring och myser som en världsmästare. Älgen hade 32 horn och huvudet ligger nu i garaget hemma i Boden.
Kranföraren Thomas Rosenberg, 53, går nu omkring och myser som en världsmästare. Älgen hade 32 horn och huvudet ligger nu i garaget hemma i Boden.

Thomas fällde en 32-taggare

Publicerad
Uppdaterad
Kranföraren Thomas Rosenberg, 53, går nu omkring och myser som en världsmästare.
Älgen hade 32 horn och huvudet ligger nu i garaget hemma i Boden.
- Men det är hunden Chicko som är hjälten - inte Thomas, säger hustrun Annika, 50, som nu får tränga ihop tavlorna och ge plats för ännu ett älghorn på väggen.
– Det brukar räcka med ett skott från min bössa, men den här gången sköt jag två skott för säkerhets skull – så stor var älgen, säger Thomas Rosenberg som till vardags rattar en kran i Kiruna.
Häromdagen var han med sina jaktkompisar i Riebnes, norr om Arjeplog, för att jaga.
– Jag hörde min gråhund Chicko börja skälla och jag såg älgtjuren på cirka 800 meters avstånd bland småbjörkarna uppe på fjällkanten. Den var riktigt stor, säger han till Expressen.
Vad gjorde du då?
– Då satte jag mig ned och drack kaffe och åt en smörgås. Jag tänkte att älgen skulle få vänja sig vid hunden i en timme innan jag kunde smyga fram.
Thomas Rosenberg åt sitt mellanmål, sedan tog han geväret och började smyga i riktning mot älgen.
– Jag kröp på alla fyra i 50 meter tills jag hade älgen på 30 meters avstånd. Då small det, säger han.

Rekordälg

När nyheten kom ut bland älgjägare att Rosenberg fällt en 32-taggare blev det livat – det är något av en rekordälg.
– De riktigt stora älgarna får jag annars bara se när jag är obeväpnad, säger han.
Slaktad och klar – utan huvud, krona, mage och skinn – vägde älgen nästan 300 kilo. Alltså borde den livs levande väga bortåt ett halvt ton
Huvud och krona ligger nu hemma i garaget och väntar på att bli ännu en trofé på de rosenbergska väggarna.
– Om jag får sätta upp det för Annika, förstås, säger Thomas.
Nå, Annika, får han det?
– Jo, nog måste han få göra det, säger Annika Rosenberg godmodigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag