Thomas Bodström vill inte jaga tonåringar

Publicerad
Uppdaterad
Nu tar justitieminister Thomas Bodström bladet från munnen och ger sig in i debatten om fildelning. Upphovsrättslagen ska skärpas för att komma åt nedladdningarna.
- Men polisen ska inte jaga tonåringar som laddar ner, säger Bodström.
Bodström.
De senaste tiden har debatten kring nedladdning av film och musik på nätet varit intensiv. Idag är lagstiftningen på området otydlig. Man får inte sprida upphovsrättsskyddat material men det är tillåtet att ladda ned det. Men med den nya lagen kommer det även bli olagligt att ladda ned upphovsrättsskyddat material.

Inte jaga tonåringar

På torsdagen lämnar regeringen in sin 600 sidor tjocka it-proposition till riksdagen. Med förslaget vill man komma åt dem som påstås tjäna pengar på fildelningen. - Men tanken är inte att polisen ska springa in i hus och hem och jaga tonåringar som sitter och laddar ned, säger Bodström till Dagens Nyheter. Även om polisen inte kommer att prioritera att den nya lagen efterlevs så tror Thomas Bodström att lagen kommer att få effekt. - Man ska inte underskatta människors inställning till lagen. De allra flesta vill inte vara kriminella. Nu råder vi bot på otydligheten i lagstiftningen så att vanliga människor vet vad som gäller, säger Bodström till Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag