Thomas Bodström lämnar politiken

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Bodström lämnar politiken och stannar hos familjen i USA.
Det skriver Socialdemokraternas förre justitieminister på sin blogg på fredagsmorgonen.
"Det känns som jag har fattat rätt beslut. Mina barn har alltmera kommit in i livet här med skolan, idrotten och kompisar", skriver Thomas Bodström.
Thomas Bodström fick tidigare i veckan negativt besked på sin begäran om föräldrarledigt från riksdagen.
Frågan var då om han skulle stanna i USA där han befinner sig med sin familj och sluta som riksdagsledamot, eller om han skulle åka hem.
I går på torsdagskvällen beslutade Thomas Bodström att stanna – och han lämnar därmed politiken.
"Det känns som jag har fattat rätt beslut. Mina barn har alltmera kommit in i livet här med skolan, idrotten och kompisar", skriver Thomas Bodström på sin blogg.

Samtalat med Persson

Thomas Bodström skriver på bloggen att han rådgjorde med flera ledande Socialdemokrater, bland annat Göran Persson och Mona Sahlin, innan han fattade beslutet.
"De vill att jag ska fortsätta med politik men att jag också ska tänka på min familj", skriver Bodström som fortsätter:
"Jag har förstås också pratat genom situationen med min fru och mina barn, som genom Facebook har blivit oroliga över frågan om vi är på väg att flytta hem."
Mona Sahlin befinner sig enligt sin pressekreterare på semester utomlands och kan därför inte kommentera avhoppet, säger hennes pressekreterare Anna Helsén till Expressen.se.
Enligt Anna Helsén underrättades Mona Sahlin under torsdagskvällen.

"En annan roll"

"Bodström finns tillgänglig för en kommentar senare i dag", meddelar hans pressekreterare Linda Romanus Expressen.se i ett sms.
Thomas Bodström säger samtidigt att det han inte tror att detta är slutet på hans politiska karriär.
Bodström skriver:
"Att jag lämnar riksdagen innebär inte att jag avslutar mitt engagemang i politiken. Det är naturligtvis en stor fördel att sitta i riksdagen om man ska ägna sig åt politik, men Jens Orback, Jan Eliasson och Margot Wallström har visat att det går att driva frågor framåt även utanför vårt parlament."

Ville ha föräldraledigt

Riksdagens regler för ledighet är hårda.
I regel accepteras ledighet endast vid internationella uppdrag, vid sjukdom och vid föräldraledighet. Och då handlar det om ledighet på heltid, inte på deltid. Bodström hade enligt Försäkringskassans regler bara har rätt till föräldraledighet på deltid.
Anders Bjöck, tidigare moderat försvarsminister och riksdagsledamot, tycker att Socialdemokraterna och Thomas Bodström skött ledighetsansökan dåligt.
– Det är riktigt klantigt skött. Det hade varit busenkelt för honom att ta reda på vad som gällde, säger Anders Björck i SVT:s "Gomorron Sverige".
Expressen.se talade på fredagsmorgonen med Fredrik Kornebäck, presschef på Socialdemokraternas partiexpidition, men han var då inte underrättad om att Thomas Bodström lämnar politiken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag