Thomas Bodström: Har inte tagit olagliga droger på 30 år

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Bodström säger till Expressen.se att han inte har nyttjat en olaglig drog på 30 år - och inte har något att dölja.
- Om jag känner att det är integritetskränkande att stå naken inför en främmande person och kissa på en toalett, då kan nog alla förstå att det kan vara till stor skada för en ung, förpubertal flicka att tvingas att göra det, menar Bodström.
Det var i maj i år som justitieutskottets ordförande, socialdemokraten Thomas Bodström, tillfrågades av P3 Nyheter granskar om han ville göra ett frivilligt drogtest.
Bodström tackade ja – för att sedan vägra.

"Trodde det var enklare"

– Allra först trodde jag att det handlade om att göra något mycket enklare. Sedan, när det gick upp för mig att jag skulle gå in på toaletten, svettig, med den här kvinnan som jag aldrig har träffat, kände jag att jag inte har någon lust att visa mig naken för henne och kissa, berättar Thomas Bodström för Expressen.se.
Varför sa du inte nej från början?
– Därför att jag tänkte att jag skulle göra det och visa att det finns ingenting att dölja.

Frivilligt

Bodström är för frivilliga drogtester i skolan men menar att det inte får finnas några konsekvenser för de elever som inte vill. P3 Nyheter granskars reportage ger en helt annan bild av det som pågår i vissa skolor, berättar programmets producent Martin Jönsson.
– Vi kollade på drogtester i skolan och många elever som vi pratade med säger att testerna är inte alls frivilliga. De kan inte säga nej. De här reglerna kommer någonstans ifrån och både Beatrice Ask och Thomas Bodström vill ha frivilliga drogtester. Vi tänkte att om de nu inte är frivilliga i skolan så testar vi politikerna.
Enligt Bodström är tanken att det ska finnas möjlighet att gå till skolsköterskan och testa sig. Men det är inte så eleverna uppfattar det?
– Nej, de uppfattar att de testas och om de inte går med på testerna så får de inte fullfölja sin utbildning, säger Jönsson till Expressen.se.
Thomas Bodström, när nyttjade du en olaglig drog senast?
– Ja, det var väl 30 år sedan men det var inte olagligt då.
Använder du någon form av lugnande preparat?
– Nej, jag använder inte lugnande preparat förutom att jag kan ta en öl ibland.
Om vi vill göra ett drogtest i dag, ställer du upp på det då?
– Nej, jag tänker inte fortsätta den här debatten men jag är beredd att det kan komma såna situationer till exempel i USA, om man jobbar på ett college. Då är jag beredd att göra det. Även vi politiker har en integritet och när vi känner så här då kan man förstå hur många ungdomar med dålig självkänsla kan känna.
Behöver vi en lagändring?
– Vi behöver ett förtydligande när det gäller skolorna, därför att det tolkas olika av olika myndigheter. Det finns situationer när det finns misstanke om det och en ung kille eller tjej uppenbart använder droger, då får man drogtesta.
Beatrice Ask ställde upp och gjorde drogtestet i P3 Nyheter granskar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag