Här möter Expressens Mats Larsson Thomas Bodström i USA. Foto: Norman Y. Lono
Här möter Expressens Mats Larsson Thomas Bodström i USA. Foto: Norman Y. Lono

Thomas Bodström: Det är ett väldigt svårt val

Publicerad
Uppdaterad
PITTSFIELD, MASSACHUSETTS. Han fick nobben av riksdagen.
Nu ska Thomas Bodström prata med sin familj och nästa vecka tar han beslut om sin framtid som riksdagsledamot.
Expressen.se träffade honom i Massachusetts, USA.
- Jag trodde nog det fanns en 50-procentig chans att detta skulle gå, så det är klart att jag är är besviken, säger han.
I dag tog riksdagens gruppledare beslut om att avslå Thomas Bodströms ledighetsansökan.
Bodström befinner sig just nu i USA med sin familj, där Expressen.se träffade honom under onsdagseftermiddagen.
Nu måste han välja: stanna kvar med familjen i USA och hoppa av sin riksdagsplats - eller återvända till Sverige.
– Jag står nu inför en svår situation. Det är två positiva saker, att sitta i Sveriges riksdag eller få vara några månader i USA, men det är ett väldigt svårt val, eftersom jag vill fullfölja det uppdrag som jag ställt upp på. Många människor har röstat på vårt parti och på mig. Men å andra sidan är det svårt för min familj om de ska behöva lämna USA i förtid, säger Thomas Bodström till Expressen.se

Hemma senast tisdag

Han har inte lång tid på sig att ta sitt svåra beslut. Senast på tisdag måste han vara hemma och måste bestämma sig innan dess. Han har redan kollat upp flygtiderna och det sista planet lyfter vid 17.20 från New York. Det måste han sitta på om han ska hinna hem i tid.
– Jag har talat med talmannen och jag måste senast vara hemma på tisdag. Nu vill jag fundera igenom detta noga. Det finns bara två alternativ. Antingen åker jag hem i förtid och familjen stannar kvar här ett tag till. Eller så stannar jag kvar med dem. Familjen trivs väldigt bra här, säger S-politikern.
Vad säger din fru?
– Hon är ganska luttrad efter tio år. Min fru har en väldigt klok och distansierad inställning till det politiska och offentliga livet, säger Thomas Bodström.

Kritiserar regelverket

Samtidigt passar han på att kritisera riksdagens regelverk, som han menar är omodernt.
– Det hade varit bra om man hade skapat en mer modern praxis för framtiden. Den här praxisen innebär att man inte kan vara föräldraledig om man har barn på dagis eller i skolan. Det är en väldigt stor begränsning av föräldraledigheten. Om många politiker pratar om hur viktigt det är att kunna kombinera karriär med familj, då måste vi själva föregå med gott exempel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag