Hon kände den stora knölen i sitt vänstra bröst. Efter åtskilliga telefonsamtal och envist argumenterande på vårdcentralen i Bålsta fick Therése Hermansson en remiss till en mammografiundersökning.
Bröstcancer.
Diagnosen kom i mars 2011. Hon behandlades med cellgifter i några månader innan hon fick beskedet: Bröstet behövde opereras bort.
– Det var så himla överväldigande, jag höll på så länge med behandlingen. Just då var det nog bara skönt att få det överstökat när de tog hela bröstet, säger hon.
I dag, fem år senare, använder hon en bröstprotes. Och användningsområdet har visat sig vara större än hon tidigare trott.
Använder protesen som strandkudde
Förra helgen, när Therése Hermansson låg på en strand och solade, tyckte hon att protesen blev obekväm i bikiniöverdelen. Då fick hon en idé.
– Jag har alltid skojat ganska mycket om att jag bara har ett bröst och om min protes, det blir lite lättare att hantera det själv då. Jag låg och solade med mina kompisar och plockade ut den ur och sa "titta, nu har jag en kudde!"
Hon och hennes vänner skrattade medan Therése vilade sitt huvud på den mjuka bröstprotesen. Skratt övergick till en enorm positiv respons när hon la ut en bild på den nya strandkudden i Facebookgruppen "Återbruka mera".
I skrivande stund har inlägget fått över 9 000 reaktioner och många hyllande kommentarer. Flera personer med bröstcancer har dessutom inspirerats av idén – något som Therése värdesätter högt.
– Det tycker jag känns jättekul. Jag har lagt ut ganska många bilder under åren på hur jag ser ut med bara ett bröst, där man ser mitt ärr och så. Jag har fått mycket positiv respons sedan innan, om att jag är modig och inspirerande.

"Man kan drabbas även som ung"
I och med den stora uppmärksamheten vill Therése Hermansson ta tillfället i akt att skapa uppmärksamhet kring bröstcancer.
– Man kan drabbas även som ung. Jag var bara 31 när jag fick bröstcancer, utan att det fanns någon i familjen som haft det, säger hon.
En avvikande knöl i brösten är viktigt att kolla upp. Men det är också viktigt att vara envis och inte ge upp när man tar kontakt med vården, menar Therése.
– Man måste följa sin instinkt och kolla upp. Jag upptäckte en ganska stor knöl i mitt bröst. Jag fick stå på mig och ringa runt ganska mycket innan jag kom till rätt ställe. På mammografin visade det sig vara en tumör. Tyvärr måste man vara lite påstridig, säger hon och avslutar med ett sista råd:
– Det är lätt att slå ifrån sig som ung, att det "inte händer mig, bara andra". Men lita på magkänslan om du tror att något är fel.