Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De får dela på Olle Bengtzon-priset 2019

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu har Olle Bengtzon-priset delats ut. 

Pristagarna är de grävande journalisterna Therese Thomasson och Eskil Fagerström för sin granskning ”Malmömodellens baksida”. 

– De gör ett komplext ämne begripligt och folkbildande, löd en del av juryns motivering. 

Det är Arwidssonstiftelsen, som verkar för samverkan och kunskap inom stadsutveckling och samhällsbyggnad, som tagit initiativet till priset. Namnet på priset kommer efter Expressens legendariske bostadsreporter Olle Bengtzon.

Målet med priset är att uppmuntra fler journalister att granska samhällsbyggandet och dess konsekvenser för medborgarna och samhället och sedan förmedla informationen - på samma läsarvänliga och enkla sätt som en gång Olle Bengtzon gjorde.

”En viktig granskning”

På fredagen delades priset ut till de grävande journalisterna Therese Thomasson och Eskil Fagerström från Sydsvenskan för sin granskning ”Malmömodellens baksida”. Där de berättar om hur ”fattiga Malmö fick lika höga hyror som Stockholm.” 

– I artikelserien granskar de hyressättningsprinciperna i den så kallade Malmömodellen och blottlägger effekterna av när kommunen leker marknad. De gör ett komplext ämne begripligt, engagerande och folkbildande. Rapporteringens omfattning och djup visar en målmedveten uthållighet från såväl redaktion som reportrar, som imponerat på juryn. Malmömodellens principer tillämpas även på andra orter, utan att till fullo vara utvärderad. Den lokala journalistiken i Malmö får därmed stor relevans för hela landet, löd juryns motivering. 

Eskil Fagerström och Therese Thomasson tog emot applåder på scenen: 

– Det känns så klart jättekul att det här jobbet uppmärksammas på detta sätt. Det är en viktig granskning och anmärkningsvärt att ingen tittat på det tidigare. Vi tittade mycket på siffrorna men det var med klassiskt journalistiskt fotarbete vi kunde visa att det fanns en stark berättelse, sa Eskil Fagerström vid prismottagningen. 

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– Olle Bengtzon började på Expressen den 1 maj 1951 för att, som chefredaktören Per Wrigstad sa, ”slutgiltigt slå ut Aftonbladet”. Åtta år senare lanserade han projektet Slagstad och med tävlingar om önskebostäder blev han en tung opinionsbildare inom bostadspolitik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.