NÆRA ATT DÖ. Therese Johansson ses om av mamma Irene på sjukhuset. Tidigast i nästa vecka kan hon få komma hem. Foto: Andreas Nilsson
NÆRA ATT DÖ. Therese Johansson ses om av mamma Irene på sjukhuset. Tidigast i nästa vecka kan hon få komma hem. Foto: Andreas Nilsson

Therese blev överkörd av tåget

Publicerad
Uppdaterad
Therese Johansson skulle kliva på tåget till Eskilstuna när hon halkade och föll på spåret.
Läkarna säger att hon hade änglavakt som överlevde - men det kan ta månader innan hon blir helt återställd.
- Hon skulle gå på en anställningsintervju och skriva kontrakt på en lägenhet, det är så mycket som blivit förstört för henne, säger hennes mamma Irene Johansson till Expressen.
Therese Johansson, 25, hade precis tagit sin examen från Elisabethskolan. I måndags skulle hon ta tåget till föräldrarna i Eskilstuna för att fira.
I förseningskaoset på Stockholms central blev hon osäker på vilket tåg hon skulle ta - och när hon väl skulle kliva på halkade hon och föll ner mellan tåget och perrongen.
- Tåget hinner gå 20 meter innan det stannar, säger journalisten Andreas Nilsson som blev vittne till olyckan.
Therese Johansson skadades allvarligt. Hon fördes i ambulans till Karolinska universitetssjukhuset där hon vårdades på intensiven i tre dagar. Där konstateras att hon bland annat har brutit bäckenbenet, krossat mjälten och att hennes lever har kluvits.

Spydde direkt

- Antagligen smäller jag i huvudet direkt, men jag blir så rädd så jag känner ju inte det. Och sen får jag en smäll på bröstet under tåget. Jag spydde direkt när jag landade där nere, berättar hon själv för Andreas Nilsson som lagt ut intervjun på sin blogg.
Thereses mamma, Irene Johansson, blev helt förkrossad när hon hörde vad som hänt. För Expressen berättar hon att läkarna har sagt att det kan ta två månader innan hennes dotter är helt återställd.

Skulle på intervju

- Hon skulle gå på en anställningsintervju och skriva kontrakt på en lägenhet, det är så mycket som blivit förstört för henne, säger hon.
Enligt vittnen på platsen ropade SJ ut att förseningarna som uppstod berodde på att en kvinna försökte hoppa på tåget i farten men att det slutade utan allvarliga skador.
Det sista Therese Johansson säger att hon minns innan hon förs bort av ambulansen är att konduktören säger "nästa gång springer du väl inte till tåget".
- Men det gjorde jag inte. Det kändes jävligt förnedrande, som en riktig käftsmäll, säger Therese Johansson till Andreas Nilsson.

Besviken på SJ

Thereses mamma tycker inte att SJ har gjort tillräckligt för att ta reda på vad som hänt med hennes dotter. Tidigast i nästa vecka kan hon få lämna sjukhuset.
- Att de ropar ut att förseningarna beror på en att en tjej försökt hoppa på tåget i farten. Herregud, det är så man får kalla kårar. Hon har haft en sån tur att hon inte avlidit, säger Irene Johansson.
SJ kunde på fredagskvällen inte kommentera händelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag