Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boris Johnsons första tal som premiärminister

Lovar att lämna EU
Foto: STEPHEN LOCK / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Under eftermiddagen tillträdde Boris Johnson som premiärminister efter att Theresa May officiellt avgått. 

Efter att ha träffat drottningen höll Johnson ett patriotiskt tal där han lovade att Storbritannien ska lämna EU så fort som möjligt. 

– Folket har röstat för Brexit, därför måste vi genomföra det, sa Boris Johnson i sitt första tal som Storbritanniens ledare. 

Klockan 16.09 rapporterade Sky news att drottningen hade godkänt Theresa Mays avgång och 16.36 kom rapporter om att Boris Johnson har tillträtt som premiärminister efter att ha träffat Elizabeth II på Buckingham Palace.

Efter mötet med drottningen fortsatte Johnson vidare till Downing street för att hålla sitt första tal som premiärminister, som främst fokuserade på brexit. 

I sitt anförande lovade han bland annat att Storbritannien ska vara ute ur EU till den 31 oktober i år. 

– Britterna har tröttnat på att vänta. Vi kommer att lämna EU den 31 oktober och vi ska forma ett nytt partnerskap med våra europeiska vänner. 

Boris Johnson talar utanför 10 Downing Street

Boris Johnson fortsatte sedan sitt tal i patriotisk anda och lovade även att förbättra allt från bostadsmarknaden till sjukhusen och polisväsendet. 

– Storbritanniens flagga står för värderingar som jämställdhet och demokrati.  

Han talade också om att ena Storbritanniens alla länder och kallade unionen för ”the awesome foursome”.  

I samband med att Boris Johnson tillträdde som premiärminister avgick även flera konservativa politiker. 

Under onsdagskvällen meddelade utrikesministern Jeremy Hunt att han lämnar sin post, precis som finansministern Philip Hammond, underhusets ledare Mel Stride och energiministern Claire Perry.  

Theresa May: ”Brexit måste genomföras”

Några timmar innan Boris Johnson höll sitt första tal som premiärminister höll Theresa May sitt sista på samma adress. Hon inledde sitt framträdande med att gratulera sin efterträdare och nämnde att brexit nu måste avslutas för att landet ska kunna röra sig framåt.  

– Mycket är kvar att göra, vi måste avsluta brexit på ett sätt som fungerar för hela Storbritannien. Då kan vi röra oss mot en ny, ljus framtid som Storbritannien förtjänar. 

Hon fortsatte med att förklara att tjänsten som premiärminister har varit den största äran och riktade ett tack till sina kolleger och alla som tjänat Storbritannien under hennes ledning. 

Theresa May talar innan hon lämnar in sin avskedsansökan

Tackade maken

– Mina sista ord är ett hjärtligt tack: till mina kolleger i parlamentet, män och kvinnor inom militären, offentligt anställda, polisen och annan blåljuspersonal. Jag vill också tacka det brittiska folket, alla som älskar vårt land och som vill att deras barn och barnbarn ska få ett bättre liv än de själva. 

Theresa May vände sig även till landets ”alla unga flickor” och sa att hon hoppades att hon som kvinnlig premiärminister visat att det inte finns några gränser för vad flickor kan lyckas med.  

Slutligen tackade hon sin make Philip May. 

– Jag vill tacka min man Philip som varit min största supporter.

Under anförandet uppgav Theresa May att hon kommer fortsätta sin politiska gärning som parlamentsledamot för staden Maidenhead utanför London. 

https://twitter.com/theresa_may/status/1154034955539795969