Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart efter krismötet – brexit förlängs

Theresa May får mer tid efter krismötet i natt.Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Theresa May.Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Theresa May. Foto: OLIVIER MATTHYS / AP TT NYHETSBYRÅN
En lång förlängning av brexit är inte given, säger Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: OLIVIER MATTHYS / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Tusk, Xavier Bettel, Theresa May och Angela Merkel. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

EU är överens om att förlänga brexit ytterligare – efter nattens krismöte. 

Efter midnatt nåddes en överenskommelse om att förlänga brexit till den 31 oktober – med en utvärdering i juni, skriver Reuters.

Därmed kommer Storbritannien inte krascha ut ur EU på fredag.

– Snälla, slösa inte bort den här tiden, vädjar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk till britterna.

På onsdagen åkte Theresa May i Bryssel för att träffa EU-ledare under ett krismöte i Bryssel. 

Där bad hon om en förlängning av utträdet – något som de flesta ställde sig bakom. 

Däremot rådde det oenighet gällande hur lång förlängningen skulle bli. EU har tidigare krävt ett ”tydligt syfte” för att godkänna en förlängning. 

EU överens om att förlänga tidsfristen

Efter midnatt hade samtliga länders stats- och regeringschefer haft sina anföranden. 

En kort stund senare rapporterade Reuters att EU kommit överens om att förlänga brexit till den 31 oktober i år. Den 30 juni kommer de samlas igen för att göra en ”utvärdering”.

Theresa May gick med på förlängningen, men säger att hennes förhoppning är att utträdet kan ske redan innan 30 juni, det datum som hon bad EU att godkänna inför mötet.

Theresa May talade på en presskonferens natten till tordagen.Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Jag fortsätter att anse att vi behöver lämna EU, med ett avtal, så snart som möjligt, sa May på en presskonferens under natten.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sa på presskonferensen att samtliga alternativ fortfarande är öppna för Storbritannien. Men han uppmanade också britterna att komma överens.

– Snälla, slösa inte bort den här tiden, sa Tusk.

https://twitter.com/eucopresident/status/1116128110557134848

Frankrike mottsatte sig längre tid för brexit

Frankrikes president Emmanuel Macron var en av de EU-ledare som motsatt sig den föreslagna förlängningen på ett år.

Efter mötet tog han också på sig ansvaret för att ha bromsat upp förhandlingarna mellan EU-länderna.

– Det är sant att en majoritet var för en väldigt lång förlängning. Men det var inte logiskt enligt min mening och framför allt var det inte bra varken för oss eller för Storbritannien, säger Macron, enligt Reuters

Enligt BBC ställde sig 17 länder bakom en lång förlängning av Brexit.

Theresa May kommer på torsdagen att hålla ett tal i det brittiska parlamentet och hennes samtal med oppositionen fortsätter.

– Jag ska inte låtsas att de kommande veckorna blir enkla eller att det finns ett enkelt sätt att bryta dödläget i parlamentet. Men vi har en plikt som politiker att hitta en väg för att fullfölja det demokratiska beslutet i folkomröstningen, sa Theresa May. 

Theresa May antyder om ny folkomröstning

Strax innan toppmötet mötte Löfven fem regeringschefer hos Belgiens premiärminister Charles Michel. Enligt Löfven var Storbritanniens närmaste grannar, Belgien, Frankrike, Irland, Nederländerna, Danmark och Sverige, eniga om att försöka få till en förlängd brexit, skriver Dagens Nyheter. 

– Men det kräver att Theresa May kan förklara situationen och hur hon ser på vägen framåt, säger Stefan Löfven till DN.

Sveriges statsminister Stefan Löfven är på plats för toppmötet i Bryssel. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Sky News har Theresa May antytt att parlamentet kan komma att rösta om ytterligare en folkomröstning kring brexit. 

Det är ett scenario som Theresa May skyr och har försökt undvika i det längsta – men det kan bli ett krav från delar av parlamentet för att utträdesavtalet med EU ska röstas igenom.  

Hittills har May konsekvent nekat till att att det kan bli tal om en andra folkomröstning kring brexit. Men under onsdagen kom hon plötsligt med ett nytt svar. 

– Min position kring en andra folkomröstning och regeringens position har inte ändrats. Parlamentet har avslagit en andra folkomröstning två gånger. När vi får en deal så måste vi se till den går igenom i parlamentet, säger May, enligt Sky News

– Självklart, det kan finnas de i parlamentet som vill trycka på den frågan när avtalet röstas igenom. Fast min position i frågan har inte ändrats, säger May. 

”Många skulle inte acceptera detta”

Enligt nyhetsbolaget så antyder uttalandet att May kan ha vetskap om att kravet kommer läggas när avtalet ska röstas igenom i parlamentet. 

Mays inställning verkar dock vara att parlamentet eventuellt ska behandla frågan om en ny folkomröstning efter att hennes avtal med EU röstas igenom. 

– Många parlamentsledamöter skulle inte acceptera detta; om de skulle rösta för ett avtal skulle det vara med villkoret att en röstning om en ny folkomröstning ingår i paketet, säger Lewis Goodall, politisk korrespondent för Sky News.