Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storbritannien håller nyval den åttonde juni

Brittiska premiärministern kallade till en oväntad presskonferens. Foto: James Gourley/Rex/Shutterstock / JAMES GOURLEY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Väl där utlyste May nyval. Foto: Alastair Grant / AP TT NYHETSBYRÅN

Britterna ska gå till valurnorna igen.

Premiärminister Theresa May utlyser nyval eftersom parlamentsarbetet efter brexitomröstningen inte fungerar konstruktivt.

– Jag har nyligen och motvilligt kommit till den här slutsatsen. Det är enda sättet att garantera landets stabilitet de kommande åren, säger Theresa May på en presskonferens.

Brittiska premiärministern Theresa May klev ut framför dörren till 10 Downing Street i London strax efter klockan 12 svensk tid.

Beskedet var oväntat: hon utlyser nyval till parlamentet den 8 juni i år.

Hon motiverar beslutet med att det brittiska parlamentet har allt för svårt att komma överens efter förra årets folkomröstning om brexit och de nu pågående förhandlingarna om utträdet ur EU.

– Vi har levererat utifrån det mandat vi fått. Storbritannien lämnar EU och det finns ingen återvändo från det. Regeringen har en plan för förhandlingarna med EU men andra nationella partier motsätter sig den, säger Theresa May.

 

 

 

 

Omröstning i parlamentet

Hon fortsätter därefter med att anklaga oppositionen för att ha drivit fram nyvalet:

– Landet är enat men Westminister är det inte. Vi behöver ett parlamentsval och vi behöver det nu. Jag har nyligen och motvilligt kommit till den slutsatsen.

Det kommer ske en omröstning i parlamentet under onsdagen där nyvalet kommer utlysas officiellt och Theresa May uppmanar oppositionen att rösta för nyval. Hon behöver stöd av två tredjedelar av parlamentet för att få igenom nyvalet.

– Det här är er möjlighet att visa att ni inte behandlar politik som ett spel, säger hon.

Theresa May lämnar sedan presskonferensen utan att svara på några frågor.

Nyvalet togs emot med öppna armar av oppositionen.

Corbyn: Jag välkomnar premiärministerns besked

Labourledaren Jeremy Crobyn bekräftar att hans parti kommer stötta beslutet om nyval:

– Jag välkomnar premiärministerns besked att ge det brittiska folket en chans att rösta om den regering som sätter majoritetens intressen först, säger han enligt Sky News.

 

 

 

 

Och fortsätter:

– Labour kommer ge landet ett alternativ till den regering som har misslyckats att återuppbygga ekonomin, levererat försämrade levnadsförhållanden och skurit ned på skola och vård.

Även liberaldemokraternas ledare Tim Farron är positiv till nyvalet:

– Om ni vill undvika en katastrofal hård brexit, om ni vill att Storbritannien ska vara öppet, tolerant och enat är det här chansen, säger han enligt Sky News.

Konservativa största partiet

Mycket tyder dock i nuläget på att de konservativa och Theresa May kommer att fortsätta regera Storbritannien även efter nyvalet.

I den senaste opinionsmätningen som gjordes av Yougov i förra veckan får det konservativa partiet stöd av 44 procent av väljarna, en uppgång med två procentenheter sedan mätningen en vecka tidigare. Labour backar två procentenheter och stöds nu av 23 procent av väljarna.

 

 

 

 

Inför den oväntade presskonferensen störtdök det brittiska pundet på valutamarknaden, men efter beskedet om nyval återhämtade pundet sig snabbt.

Storbritanniens nästa parlamentsval var planerat att ske i maj 2020.

Kommer du åka till England när pundet rasar?