Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Theodor Engström planerade att mörda Annie Lööf

Annie Lööf har fått mälsägandebiträde: ”Omskakande – hatet får inte vinna”
C-ledaren Annie Lööf.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ing-Marie Wieselgren mördades i Visby under Almedalsveckan.
Foto: LISA MATTISSON
Theodor Engström erkände terroristbrott efter mordet på Ing-Marie Wieselgren.
Foto: EXPO
Foto: LISA MATTISSON

Theodor Engström, 33, tänkte mörda Centerledaren Annie Lööf och hon har nu tilldelats ett målsägandebiträde. 

– Jag kan bekräfta att hon har fått ett målsägandebiträde, alltså brottsoffer, säger kammaråklagare Henrik Olin, vid riksenheten för säkerhetsmål. 

Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna”, skriver Annie Lööf på Facebook. 

Theodor Engström har underkastat sig ansvar både för mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, och för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord mot Annie Lööf. 

Mitt under Almedalsveckan i Visby så mördades Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på öppen gata. Theodor Engström har erkänt gärningen. Han häktades inledningsvis för mord, vilket omrubricerades till misstänkt terroristbrott genom mord. Han misstänkts också för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord – en brottsmisstanke där Centerledaren Annie Lööf var tilltänkt måltavla. 

Åklagaren: ”Ska ha överskjutande uppsåt”

Hon har tilldelats ett målsägandebiträde av Gotlands tingsrätt. 

– Jag kan bekräfta att hon har fått ett målsägandebiträde och det gäller att hon är att se som målsägare, alltså brottsoffer, i förhållande till brottsmisstanken som gäller förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord, säger Henrik Olin. 

Hur har brottsmisstanken uppstått? 

– Jag kommer bara bekräfta namnet och kopplingen här. Men inte gå in närmare på vad själva förberedelsegärningen eller misstanken består i. Däremot kan jag rent allmänt säga att ett förberedelsebrott är i två led. Dels så ska man ha tagit befattningen med föremål för att utföra brottet på något sätt, sedan ska man ha överskjutande uppsåt, ett syfte att begå det här brottet. I det här fallet ett mord som jag då skulle rubricera som ett terroristbrott.

Henrik Olin: ”Redo att underkasta sig ansvar”

Hur ställer sig Theodor Engström till brottsmisstankarna gällande Annie Lööf? 

– Han är häktad gällande den här brottsmisstanken. Och hans advokat sa vid omhäktningsförhandlingen förra veckan att han är redo att underkasta sig ansvar även för förberedelse till terroristbrott, och det avser den här brottsmisstanken. 

Finns det fler målsägare? 

– Nej, inte i nuläget. 

Med tanke på att det är valrörelse och att många politiker som gör offentliga framträdanden, skulle du kunna berätta om Annie Lööf var det tänkta målet från början? 

– Vi har en pågående förundersökning med förundersökningssekretess som rullar och jag kan inte kommentera den frågan utan att gå in på sådant som skulle kunna skada utredningen, säger Henrik Olin. 

Annie Lööf: Jag kan bekräfta att så är fallet”

Annie Lööf skriver i en kommentar på Facebook:

Det fasansfulla dådet i Almedalen har åter aktualiserats i media i dag. Mina tankar går främst till Ing-Marie Wieselgrens familj och närstående, deras stora sorg och förlust. 

Ni har förmodligen sett uppgifterna i media om att jag är målsägande i den förundersökning som handlar om det som hände i Almedalen.  Jag kan bekräfta att så är fallet och att jag har blivit tilldelad ett målsägandebiträde

Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna. 

På grund av förundersökningssekretessen kommer jag inte som målsägande att kommentera detta ytterligare utan eventuella frågor hänvisas vänligen till mitt målsägandebiträde.

–Jag kommer inte kommentera något för närvarande, säger Annie Lööfs målsägandebiträde Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

Expressen har sökt Annie Lööf via Centerpartiets presstjänst, som hänvisar till målsägandebiträdet.

Lööf utsatt av högerextrema grupper

Enligt Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator, är Annie Lööf ”ett rött skynke” för högerextrema grupperingar.

– Uppenbarligen så har Annie Lööf varit en tänkt måltavla även hon och det bekräftar ju att hon är extra utsatt av högerextremister och främlingsfientliga, säger Fredrik Furtenbach till Ekot, och fortsätter:

– Det sätter säkert fart på debatten om partiledarnas säkerhet i valrörelsen. Antagligen får vi också en ny diskussion om Almedalen, om det kan vara så öppet som det brukar vara.

Han konstaterar att bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR, stört Annie Lööf i samband med hennes tal i Almedalen. Theodor Engström var själv aktiv i NMR under flera års tid. Engströms högerextrema bakgrund ses dock inte som ett motiv till mordet på Ing-Marie Wieselgren, enligt åklagaren. 

Kollegornas saknad efter Ing-Marie Wieselgren

Ing-Marie Wieselgren begravdes i somras • Mördades i Visby

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.