Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Thatcher-motståndare väntas skapa upplopp

Margret Thatchers död har gett hennes motståndare tillfälle att uttrycka sitt missnöje mot hennes politik. Polisen har förberett sig med hundratals personer i Cardiff och London då det finns risk för upplopp. Foto: Reuters, AP

Thatcher-motståndare i hela Storbritannien förväntas i dag skapa upplopp i hela landet.

I Cardiff väntas över 700 personer skapa upplopp, och till London reser hundratals före detta gruvarbetare från bland annat Yorkshire och Wales.

Polisen har förberett sig med hundratals personer på plats, rapporterar The Guardian.

Budskapet är tydligt i Cardiff-bornas Facebook-grupp: "Maggie var ett monster som rev hjärtat ur vårt land. På gruvarbetarorterna i South Wales ledde hennes politik till att kol byttes mot heroin och jobb mot uppgivenhet (...) Hellre än den statsbegravning som har planerats borde vi i arbetarklassen vilja se henne uppbränd".

Hittills har 738 personer i Wales huvudstad Cardiff anslutit till gruppen, som under lördagen planerar att fira Thatchers död på gator och torg. Även i London förväntas upploppsstämning. The Guardian rapporterar att hundratals före detta gruvarbetare från flera av de orter som tidigare i stort sett försörjde sig på gruvnäringen kommer att anlända till London.

Upploppen planerade i 20 år

Att fira Thatchers död är dock ingen spontan idé. Redan för närmare tjugo år sedan signalerade organisationen "Class war" med klistermärken och posters runtom i London att arbetare, socialister och anarkister skulle fira Thatchers död den första lördagen efter hennes bortgång.

Hundratals poliser redo för kravaller

Polismyndigheten i London har hundratals poliser redo för de förväntade upploppen. London borgmästare Boris Johnson menar att man inte kommer att tillåta att Thatchers död förvandlas till ett organiserat upplopp:

– De kan inte använda en äldre persons död för att starta en proteststorm, ett uppror eller något annat. De kommer inte att lyckas, för vi gör oss redo för att hantera det här. Polisen kommer att se till att om människor bryter mot lagen så kommer de att tas om hand av oss, säger Boris Johnson.