Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thalén får 44 072 kr i månaden: "Det är rimligt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Persson och Thalén 1995.
Foto: STERING ERICH

Före detta ministrar lever i dag med stora fallskärmar.

En av dem är Ingela Thalén, 62, som varje månad får 44 072 kronor i statsrådspension - utan att arbeta.

- Jag tycker att det är rimligt, säger hon.

Expressen avslöjade i går att en fallskärm värd 98 miljoner kronor vilar över de ministrar som sitter i regeringen i dag. Om infrastrukturminister Ulrica Messing, 38, väljer att gå i pension efter valet är hon garanterad nästan 16 miljoner kronor i statsrådspension fram till sin 65-årsdag. I dag kan Expressen berätta om de före detta ministrarna som redan uppbär sådan pension. Tidigare socialförsäkringsministern Ingela Thalén är en av dem. I dag har hon inget heltidsjobb, utan enbart ideella uppdrag i olika organisationer och stiftelser.

Hon är nöjd

 Varje månad kostar hennes statsrådspension skattebetalarna 44 072 kronor. - Ingela Thalén får tjäna 61 077 kronor per år innan en minskning av det beloppet sätter in, konstaterar Torkel Backlund på statens pensionsverk. På frågan om hon är nöjd med sin statsrådspension svarar Ingela Thalén: - Det får man vara... Tycker du att det är ett rimligt system att man som statsråd ska garanteras en så stor ersättning fram till sin 65-årsdag? - Ja, jag tycker det är rimligt. Det är en avtalspension som är framförhandlad av en särskild nämnd.

Kan vara ett problem

 Hon medger dock att det kan vara problematiskt om en 35-årig minister är berättigad till pensionen - och väljer att inte arbeta vidare. - Fast risken är nog väldigt liten. Före detta statsråd med avtalspension är väldigt populära i olika organisationer, eftersom de inte kostar något i lön. Reglerna säger nämligen att om ett tidigare statsråd blir till exempel landshövding så behöver länsstyrelsen bara betala mellanskillnaden - från statsrådspensionen upp till landshövdingelönen. Landshövdingarna Lars Engqvist, 60, och Mats Hellström, 64, får varje månad 27 173 kronor respektive 39 882 kronor i statsrådspension. Birgit Friggebo, 64, tidigare minister i den borgerliga regeringen, har bara ett par mindre uppdrag i dag. Men hon lever gott på ersättningen från SPV: 44 126 kronor i månaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.