Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Thailyktorna livsfarliga för djuren: "Blir nödslakt direkt"

Så kallade "thailyktor" kan vara väldigt farliga för djur. Foto: Pressbild IF.
Ståltråden som finns i lyktorna kan också bli rent livsfarliga för djuren om de landar på gårdar där maskiner riskerar att hacka sönder ståltråden som sedan hamnar i kornas foder. Den kan då ställa till med väldigt allvarliga skador. Foto: / AP / TT NYHETSBYRÅN

Fler och fler slutar använda fyrverkeri då husdjur far illa av de höga smällarna. 

Men alternativet många väljer, thailändska ljuslyktor, har visat sig vara en riktig dödsfälla för djuren. Det rapporterar SVT

Många hundar blir stressade och oroliga under nyår på grund av alla höga knallar från fyrverkerier och smällare. Därför har rösterna mot fyrverkerierna blivit allt starkare.

Vissa väljer att lämna in sina hundar på hundhotell, för att de ska slippa alla smällar och under nyårsafton checkade minst 323 skotträdda hundar och fem katter in på Clarion Hotel på Arlanda för att undvika nyårsraketernas pangande.

Hotellet har hållit hundöppet under högtiden sedan 2013 och kvällen är välbesökt.

Många väljer också att avstå från att använda de klassiska raketerna, och i stället välja andra alternativ till att fira det nya året. Något som har blivit populärt är thailändska ljuslyktor, eller rislyktor som det heter, som man ljudlöst skickar upp i himlen.

"Det blir nödslakt direkt"

SVT rapporterar dock att lyktorna har visat sig vara väldigt farliga för vissa djur. Kersti Linderholm, agronomiedoktor och miljörådgivare som tidigare arbetat på Naturvårdsverket, berättar för kanalen att hon jobbar hårt för att undvika bland annat det brandfarliga med lyktorna.

– Min gård ligger centralt så före tolvslaget måste jag åka hem och vakta min ladugård så det inte börjar brinna. På nyårsdagen går jag ut och söker lyktor i marken, säger hon till SVT.

Ståltråden som finns i lyktorna kan också bli rent livsfarliga för djuren om de landar på gårdar där maskiner riskerar att hacka sönder ståltråden som sedan hamnar i kornas foder. Den kan då ställa till med väldigt allvarliga skador.

– Det blir nödslakt direkt, för djuren lider så, säger Kersti Linderholm till SVT.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du måste veta för att fira nyår med fyrverkerier