Thailandsvensken dömd i USA – får 15 års fängelse

Roger Karlsson riskerade 40 års fängelse • Bedrägerier för 140 miljoner.
Bilder från när Roger Karlsson greps i Thailand.
Svensken har nu dömts i USA till 15 års fängelse.
Foto: Privat
Roger Karlsson låg bakom en bedrägerihärva som lurade offer på 140 miljoner kronor.

Svensken Roger Karlsson, 47, har dömts till 15 års fängelse i USA för en enorm bedrägerihärva där han lurat offren på motsvarande cirka 140 miljoner kronor, meddelar amerikanska justitiedepartementet

Roger Karlsson har erkänt sig skyldig till ponzibedrägeriet och hans offer räknas till tusentals. 

Den 4 mars erkände sig svenska medborgaren Roger Karlsson skyldig till säkerhetsbedrägeri och pengatvätt i amerikansk domstol. 

Nu har han dömts till 15 års fängelse. 

Genom ett enormt ponzibedrägeri har svensken lurat tusentals människor att köpa andelar i en bluffsatsning kallad ”Eastern Metal Securities”. 

Roger Karlsson köpte thailändsk resort för bluffpengarna

Han uppmanade offren att betala i kryptovalutor som bitcoin och utlovade ”astronomiska” vinster som skulle vara knutna till guldpriset, enligt justitiedepartementet.  

Men den som tjänade pengar var Roger Karlsson: 16 miljoner dollar, enligt domen. 

Han lät föra över bedrägeripengarna till sina bankkonton och använde dem sedan till dyra bostäder, en kapplöpningshäst och en thailändsk resort, enligt domen. 

Karlssons tillgångar kommer tvångsförsäljas och amerikanska myndigheter jobbar för att kunna ge tillbaka så mycket pengar som möjligt till de drabbade, som är personer som saknar finansiell kunskap. 

Greps på thailändsk ö för två år sedan – använde sju alias

Roger Karlsson kunde gripas på ön Koh Chang i Thailand i juni 2019. Han var då efterlyst av USA och Interpol. 

Dokument som fanns utfärdande av domstol i Kalifornien i samband med efterlysningen visade att svensken använt sig av minst sju alias när han utförde bedrägerierna: ”Steve Heyden”, ”Euclid Diodorus”, ”Joshua Millard”, ”Lars Georgsson”, ”Krister Joelsson”, ”Paramon Larasoft” och ”Kenth Westerberg”. 


Expressen rapporterade om gripandet

Efter gripandet lämnades han över till USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.