Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thailändska prinsessans parti förbjuds av domstol

Kungen krävde att hans syster inte skulle få kandidera till premiärminister.Foto: PHILIPPE DOIGNON / BESTIMAGE / STELLA PICTURES
Prinsessan blev av med sin formella titel 1972 men betraktas fortfarande som en uppsatt medlem i kungafamiljen, som är högt respekterade i Thailand.Foto: JORGE ZAPATA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den thailändska prinsessan Ubolratana stoppades från att utmana premiärministern – efter kungens krav.

Nu förbjuds hennes parti av en domstol i Thailand och partistyrelsens medlemmar får inte engagera sig politiskt under tio år.

Den 24 mars går Thailand till val. Oppositionspartiet Thai Raksa Chart är ett av flera partier som utmanar det rådande styret.

Men enligt ett beslut i Thailands författningsdomstol på torsdagen måste partiet upphöra – efter att ha förbjudits i landet.

Det är den andra smällen för partiet på kort tid. I februari stod det klart att partiet skulle företrädas av den thailändske kungens storasyster – prinsessan Ubolratana Rajakanya, 67.

 

Ubolratana Rajakanya.Foto: PHILIPPE DOIGNON / BESTIMAGE / STELLA PICTURES

Prinsessans parti förbjuds i Thailand

Prinsessan blev av med sin formella titel 1972 men betraktas fortfarande som en uppsatt medlem i kungafamiljen, som är högt respekterade i Thailand.

Hennes kandidatur till premiärminister bekräftades av Thai Raksa Chart. Men efter order från kungen – som kallade sin syster ”extremt olämplig” som kandidat – backade partiet från nomineringen.    

– Thai Raksa Chart följer kunglig order, med lojalitet till kungen och alla kungafamiljens medlemmar, sa partiet i ett uttalande.

Nu tar landet ytterligare ett steg för att stoppa utmanaren. Förutom att domstolen beslutat att partiet måste upphöra så förbjuds medlemmarna i partistyrelsen från att hålla på med politik i tio år, rapporterar Retuters.

Partiet är lojala med den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra och två gånger tidigare har samma domstol beslutat att upplösa partier som kopplas till den tidigare premiärministern, skriver Al Jazeera.