Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thailands vaccinplan för att locka turisterna

Kata beach på Phuket.
Foto: SHUTTERSTOCK
Vårdarbetare, regeringen och de äldsta var först ut i vaccineringen i Thailand.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vårdarbetare, regeringen och de äldsta var först ut i vaccineringen i Thailand.

Men näst på tur är boende på turistön Phuket som får gå före vaccinkön – allt för att locka tillbaka köpsugna turister till landet.

Coronapandemin har inneburit ett hårt slag mot den stora turistindustrin i Thailand. Förra året besökte 6,7 miljoner utländska turister Thailand, vilket kan jämföras med 2019 då det var upp emot 40 miljoner turister som besökte landet.

På ön Phuket, känd för sin turism, kommer man nu att starta massavaccinationen mot covid-19 två månader tidigare än resten av landet – detta för att få tillbaka turisterna, enligt Reuters.

Turister behöver inte sitta i karantän

Målet är att 460 000 invånare ska ha fått vaccin innan första juli, då vissa restriktioner lyfts vilket gör det möjligt för fullt vaccinerade turister att besöka Phuket utan att först behöva sitta i karantän.

Då Phuket har sin egen flygplats är förhoppningen att turisterna fritt ska kunna röra sig på ön utan att riskera att smitta Thailands övriga befolkning.

– Om vi kan ge immunitet till 70-80 procent av öns befolkning, kan vi ta emot utländska turister som blivit vaccinerade utan att de behöver karantän, säger Phukets viceguvernör Piyapong Choowong till Reuters.

Hoppas turisterna spenderar mycket

Om allt går som myndigheterna hoppas kan man ta emot 100 000 turister under tredje kvartalet.

– Vi förväntar oss inte en våg av turister, men vi hoppas på kvalitetsbesökare som spenderar mycket, säger Yuthasak Supasorn, chef för landets turismmyndighet, enligt TT.

Kapacitet att kunna vaccinera 1,2 miljoner svenskar per vecka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.