Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thailands kung Bhumibol Adulyadej är död

Thailands kung Bhumibol Adulyadej är dödFoto: Wason Wanichakorn / AP TT NYHETSBYRÅN
Han blev 88 år, och satt på tronen i 70 år - längst i världen.Foto: Chumsak Kanoknan / GETTY IMAGES ASIAPAC
Många sörjer kungen.Foto: Rungroj Yongrit / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Thailands kung Bhumibol Adulyadej är död.

Det bekräftades under torsdagen i ett uttalande från palatset, som citeras av Reuters.

Bhumibol Adulyadej var, med sina 70 år vid tronen, världens längst regerande monark.

Nu väntas kronprins Vajiralongkorn, hatad och avskydd av många i Thailand, ta över tronen.

I kväll, lokal tid, håller parlamentet ett extrainsatt möte.

Kungens död är knappast oväntad - men kommer ändå som en chock för många i Thailand. I flera år har han vårdats för olika åkommor på Siriraj-sjukhuset i centrala Bangkok, och allt mer sällan synts offentligt.

Han blev 88 år, och satt på tronen i 70 år – längst i världen. För den absoluta merparten av thailändare har det aldrig funnits någon annan kung. Som sådan har han genom massiv propaganda och personkult varit ständigt närvarande – och därmed också alltigenom populär.

Med sin död kommer han därför att lämna ett stort tomrum efter sig.

"Han är nu i himlen och kan titta ner över de thailändska invånarna därifrån", kommenterade premiärministern Prayuth Chan-ocha under sitt tal, enligt nyhetsbyrån AP.

Han deklarerar också ett års sorgeperiod för regeringen i Thailand. I 30 dagar ska man flagga på halv stång i landet.

Hundratals sörjande och bedjande invånare samlades under torsdagen utanför sjukhuset där kungen hade vårdats.

På sex flygplatser i Thailand höjdes säkerheten under gårdagen, enligt Bangkok Post. Det är dock inte bekräftat om den höjda säkerhetsinsatsen hade med kungens instabila tillstånd att göra.

 

Foto: Diego Azubel / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

LÄS OCKSÅ: Han har suttit längst i världen

 

Läkare optimistiska - trots krämpor och sjukdomar

De bulletiner som hans läkarteam lämnat har länge haft en oväntad optimistisk ton om att kungen återhämtat sig efter olika krämpor och sjukdomar, men har den senaste tiden har de varit allt mer dystra.

I ett uttalande sent under onsdagen bekräftade hovet att kungens blodtryck hade sjunkit, hans lungor och lever fungerade inte som de skulle och han fick syrgas, rapporterar AP.

Redan i går samlades kungens fyra barn, förutom kronprins Vajiralongkorn och kronprinsessan Sirintorn, även prinsessorna Ubolrat och Chulaporn, vid sin pappas dödsbädd, men på kvällen lämnade de sjukhuset.

Det thailändska parlamentet ska ha ett extrainsatt möte i kväll klockan 21.00 lokal tid, vilket motsvarar klockan 16.00 i Sverige, uppger BBC. Med tanke på den nyckelroll kungen har spelat för att upprätthålla maktbalansen i Thailands instabila politiska miljö väntas följden av kungens död bli en utmaning för regeringen, skriver BBC.

Många rykten kring kungens död

Redan omedelbart började rykten cirkulera. Akademiker och Thailand-kännare utomlands uppgav på sociala medier att de fått kungens död bekräftade av läckor inom palatset.

Nu väntas kronprins Vajiralongkorn ta över. Han är allmänt avskydd av stora delar av befolkningen för sin livsstil och sitt oberäkneliga beteende, sina många kvinnoaffärer och inte minst det faktum att många personer i hans närhet mystiskt har dött eller försvunnit, utan någon rimlig förklaring eller utredning.

Många i Thailand är rädda för honom, inte minst de i den konservativa elit som ständigt synts kring kungafamiljen. Bland dessa har hans betydligt mer populära syster, prinsessan Sirintorn, ansetts vara ett bättre alternativ.

Foto: Dario Pignatelli / GETTY IMAGES GETTY IMAGES ASIAPAC

Även en av kronprinsens döttrar har ansetts vara mer gångbar.

 

LÄS OCKSÅ: Hon skrev "japp" på Facebook – riskerar 15 år i thailändskt fängelse

 

Men den militärjunta som i maj 2014 störtade den folkvalda regeringen och tog över makten i Thailand, ivrigt påhejad av den konservativa eliten, tycks ha bestämt sig för att det är kronprins Vajirlongkorn som ska ta över tronen. Det har gjort det konservativa, rojalistiska etablissemanget nervöst.

Man fruktar att kronprinsen ska inleda sin tid som kung med att hämnas mot dessa, för det förakt de ständigt visat honom, genom att ta ifrån dem privilegier och titlar, och förnedra dem offentligt.

Kronprins Vajiralongkorn anses också stå den tidigare och kontroversiella premiärministern Thaksin Shinawatra nära. Denne befinner sig i självvald exil efter en korruptionsdom som han anser vara politisk.

Thaksin Shinawatra var även han hatad av den konservativa eliten, efter att hans olika partier gång på gång vunnit val i Thailand och fått den politiska makten, på bekostnad av de partier som står den konservativa eliten nära.

Skulle Vajiralongkorn som kung benåda Thaksin Shinawatra så att han kan återvända till Thailand, skulle det vara ett stort bakslag för den konservativa eliten som varit instrumental i att krossa hans politiska maskineri.

Vad de fruktar är en ny axelallians mellan kung Vajiralongkorn och Thaksin Shinawatra.

Långvarig sorgeperiod

Även om tronskiftet kan gå smidigt och inga försök att påverka det behöver ske nu utan senare, kommer de djupa splittringarna i Thailand att bestå.

Thailands styrande militärjunta har utlyst en ett år lång sorgeperiod för statsanställda, och har beordrat flaggor på halv stång i en månad.

Kung Bhumibol ska främst bli ihågkommen för att han i många decennier setts som en enande kraft i Thailand, ett land beläget i en region där flera grannländer drabbats av svåra inbördeskrig. Thailand klarade sig undan svårare inbördes sammandrabbningar.

Kung Carl Gustaf uttryckte under torsdagen sin sorg och kondoleanser framfördes till den thailändska drottningen Sirkit.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade även han under torsdagen kung Bhumibols död.

– Jag beklagar det, naturligtvis. Kung Bhumibol har ju varit sjuk ett tag, men jag vill naturligtvis beklaga för familjen och hela Thailands befolkning, för kungen betydde oerhört mycket för hela Thailands befolkning. Det märkte man när man var i Thailand. Så jag vill skicka mina kondoleanser till hela Thailands befolkning, säger statsminister Stefan Löfven till Expressen.

Nu tar kungens son över fick vi veta under eftermiddagen. Vad betyder det för Thailands utveckling?

– Det har jag ingen möjlighet att kommentera överhuvudtaget, men vi hoppas naturligtvis att Thailand som land utvecklas bra och vi önskar Thailand allt gott. Vi har bra relationer med Thailand och vill att det ska råda lugn och vara en bra utveckling i Thailand, säger han.

 

 

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.