Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thailand öppnar upp – släpper karantänkrav för vissa länder

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Thailand släpper på karantänkraven för vissa länder.
Foto: OLAF SCHÜLKE / SÜDDEUTSCHE ZEITUNG/ IBL
Sverige finns inte med på den första listan över länder där karantänkraven försvinner.
Foto: ADOBE STOCK

Thailand öppnar upp alltmer för turister.

Med start 1 november får fullvaccinerade från en handfull länder resa in i landet utan att sättas i karantän först.

Listan över tillåtna länder kommer sedan att växa undan för undan.

Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha gav glädjande besked till världens alla Thailandsälskare. I ett tv-sänt tal meddelade han att fullvaccinerade turister från minst tio lågriskländer ska kunna släppas in i landet utan karantän framöver. 

Alla besökare behöver även kunna uppvisa negativa PCR-test såväl före avresan som efter ankomst.

På listan över länder som premiärministern nämnde finns USA, Storbritannien, Singapore, Tyskland och Kina, vars karantänkrav lyfts den 1 november. Listan kommer att fyllas på med nya länder den 1 december och den 1 januari och det är ännu oklart om Sverige finns med i planerna.

– Jag vet att det här beslutet medför viss risk. Vi kommer säkerligen se en temporär ökning i antalet allvarliga sjukdomsfall när vi lättar på restriktionerna, säger Prayuth enligt Reuters

Thailändska ekonomin hårt drabbad

Thailands ekonomi, som är mycket beroende av turismen, har drabbats hårt av pandemin och premiärministern är öppen med att det är den tyngst vägande orsaken till beslutet att börja öppna upp. 

– De många miljoner vars inkomst är beroende av rese- eller underhållningssektorn klarar inte av en förödande smäll som en andra förlorad semestersäsong skulle innebära, säger Prayuth.

– Vi måste förbereda oss för att kunna möta coronaviruset och leva med det som vi lever med andra endemiska infektioner och sjukdomar, på samma sätt som vi har lärt oss att leva med andra sjukdomar med behandlingar och vaccinationer.

För svenska turister som reser till Thailand gäller tills vidare reglerna som infördes den 1 oktober, med sju dagars karantän för fullvaccinerade och tio dagars karantän för ovaccinerade. Thailand har sedan tidigare också ett antal speciallösningar, som du kan läsa om här.

Se också:

Glädjebesked för spruträdda – ska bekämpa spridning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.