Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thailand legaliserar medicinsk marijuana

Thailand blir det första landet i Sydostasien att släppa på sina stränga lagar kring marijuana. Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Drogen förbjöds i Thailand 1930 och smugglare av marijuana kan fortfarande få dödsstraff i kringliggande länder som Singapore, Indonesien och Malaysia. Foto: APICHART WEERAWONG / AP

Thailand blir det första landet i Sydostasien att släppa på sina stränga lagar kring marijuana. 

Samtidigt som de legaliserar medicinsk cannabis har fortfarande grannländerna dödsstraff för den som smugglar drogen, skriver Daily Mail

Under onsdagen har Thailands regering valt att godkänna ett nytt lagförslag som gör användningen av medicinsk cannabis, och cannabis i forskningssyfte, laglig. 

I ett område med de hårdaste droglagarna har nu Thailand valt att ta tillbaka sin tusenåriga tradition där marijuana använts som smärtstillande. 

Drogen förbjöds i Thailand 1930 och smugglare av marijuana kan fortfarande få dödsstraff i kringliggande länder som Singapore, Indonesien och Malaysia. 

Utländska firmor satte stopp 

Men den störta kontroversen i legaliseringen har inte varit själva drogen. I stället har det varit rädslan för att utländska medicinföretag skulle kunna ta patent på den cannabis som tillverkas i Thailand – och därmed göra det svårt för thailändska patienter och forskare att få tillång till medicinen. 

Den nya lagen gör det dock lagligt att både producera, importera, exportera, inneha och använda marijuana i medicinska syften. 

Tillverkare, forskare och leverantörer kommer vara tvungna att ha en licens medan patienter måste ha ett recept för att få använda drogen. 

Har en positiv effekt 

Efter att lagförslaget fått stort stöd i allmänna utfrågningar ändrades narkotikalagen från 1979 under en extrainsatt parlamentarisk session innan nyårshelgen. 

Att marijuana återigen blivit lagligt motiverar man med att studier visar en positiv effekt hos de som behandlas med medicinsk marijuana. Man menar dessutom att många patienter använt cannabis för att behandla sina sjukdomar redan innan den nya lagstiftningen godkändes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.