Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thailand: Ex-prinsessa får inte ställa upp i val

Ex-prinsessan inte ställa upp i valet.Foto: PHILIPPE DOIGNON / BESTIMAGE / STELLA PICTURES
Ex-prinsessan diskvalificeras som kandidat.Foto: GORASSINI-GUIGNEBOURG/ABACA / STELLA PICTURES/GORASSINI-GUIGNEBOURG/ABACA

Ex-prinsessan Ubolratana Rajakanya diskvalificeras som kandidat till premiärministerposten i Thailand.

Nästa månad är det val i Thailand och det talades om att ex-prinsessan Ubolratana Rajakanya, 67, skulle kandidera till premiärministerposten. 

På måndagen kom valkommissionens besked där partiernas premiärministerkandidater offentliggjordes - och ex-prinsessan fanns inte med och har därmed diskvalificerats som kandidat.

”Står ovanför politiken”

Valkommissionens beslut motiverades med att medlemmar i kungafamiljen ”står ovanför politiken och därför inte kan inneha ett politiskt ämbete”. Beskedet var väntat. 

I fredags bekräftades ex-prinsessans kandidatur till premiärminister av partiet Thai Raksa Chart. Men partiet backade och drog tillbaka prinsessans kandidatur dagen efter. Detta efter mothugg från hennes lillebror, kung Maha Vajiralongkorn, som reagerade med missnöje och menade att systerns inblandning i politiken var ”extremt olämplig”, rapporterade AFP.

LÄS OCKSÅ: Thailändska prinsessan stoppas - av sin lillebror 

Ex-prinsessan har haft flera filmroller.Foto: PHILIPPE DOIGNON / BESTIMAGE / STELLA PICTURES

Vill se Thailand röra sig framåt

Ex-prinsessan Ubolratana Rajakanya är mycket känd i landet, inte bara som medlem i kungahuset. Hon har haft flera filmroller och engagerat sig i en antidrogkampanj. 

Sin kungliga titel blev hon av med i samband med att hon gifte sig med en amerikan och trots skilsmässan har hon inte fått tillbaka titeln.

Hennes kandidatur för premiärminister är inte ett brott mot de kungliga traditionerna och i ett uttalande om sin kortlivade kandidatur sa hon enligt CNN:

– Jag vill säga igen med uppriktighet att jag vill se Thailand röra sig framåt. Jag vill se alla thailändare ha rättigheter och möjligheten att leva väl och vara lyckliga.

Valet äger rum den 24 mars och blir det första valet sedan militärkuppen 2014.

LÄS OCKSÅ: Val i Thailand hålls i slutet av mars