Det är huvudsakligen personer i åldern 40-70 som har smittats av coronaviruset i Sverige, meddelade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten under en pressträff på tisdagen.
Gällande siffror är 2 272 bekräftade fall av coronaviruset, varav 36 avlidna. Därtill vårdas 115 personer på intensivvårdsavdelningar runtom i Sverige.
På presskonferensen sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten att Region Stockholm hade överraskat positivt.
– Den befarade ökningen just i Stockholmstrakten som vi har räknat med har inte inträffat ännu. Även om det är en belastning på vården har det inte varit den stora ökningen av antalet fall i Stockholm, sade han.
Men det var innan Region Stockholm hade levererat sina nya siffror för den 24 mars.
Ytterligare 143 personer har konstaterats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 959 personer är konstaterat smittade i Region Stockholm. Det är den hittills största ökningen av antalet konstaterade fall från en dag till en annan.
– Det har lite grann studsat till i dag. Det är efter helgen och då kan det gärna bli lite fler fall, av olika skäl. Vi får väl se resten av veckan vart vi är på väg, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Han fortsätter:
– Jag pratade med Stockholm i dag, och de börjar ju bli pressade i sjukvården, så är det.
https://datawrapper.dwcdn.net/IWuIg/1/”Vårt land ska inte stänga ner”
Under pressträffen nämnde Anders Wallensten de nya riktlinjerna för restauranger och barer som innebär att enbart bordsservering tillåts tills vidare. Han upprepade även tidigare rekommendationer: Att människor ska hålla sig hemma i den utsträckning det går för att förhindra ytterligare smittspridning.
– Nu har vi även restaurangföreskriften, och sagt att det är bra att jobba hemifrån om man har möjlighet, och gymnasier har distansundervisning. Allt syftar till att minska smittspridningshastigheten.
– Den här smittan kommer finnas hos oss en längre tid, vad som kommer få den att sluta vet vi inte. Men vi vet att vi ska minska hastigheten på smittspridningen så mycket vi kan, förklarade Anders Wallensten vidare och påminde om att hålla avstånd i samhället och hålla sig undan från trängsel.
Till följd av den senaste tidens rapportering om smittspridning på skidorter påpekade Anders Wallensten att åtgärder har vidtagits. Samtidigt uppmanade han svenskar att fortsätta idrotta och röra på sig.
– Det har tagits en hel del åtgärder för att minska smittspridning på skidorter. After ski är inställd, gondolliftar är inte i gång och så vidare. Där har det vidtagits åtgärder som vi är nöjda med.
– Vårt land ska inte stänga ned. De som kan ska fortsätta idrotta för att bibehålla en god folkhälsa. Men att man även här tänker på hur man kan begränsa smittspridning, här har vi tagit fram rekommendationer.
Inför påsken
Anders Wallensten menar att individer måste ta eget ansvar gällande sitt resande inom Sverige, med fokus på att undvika smittspridning.
Något ut- och inreseförbud är inte aktuellt för svenska städer.
Påsken står för dörren och många svenskar har resor inplanerade. Det generella rådet från Folkhälsomyndighetens håll är att undvika platser där många människor samlas. Att med egen transport åka till sin sommarstuga med familjen kan däremot vara okej.
– Vi tänker att det viktigaste handlar om risken för smittspridning och risken för att smittas själv. Det viktigaste är att skydda de äldre. Åka och hälsa på äldre släktingar är ingen bra idé. Och att åka dit man riskerar att vara i stora folksamlingar är inte heller någon bra idé. Vi lägger det här delvis på individer, men vi vill inte förhindra alla resor, svarade Anders Wallensten när frågan om påsken dök upp under pressträffen.
I Linköping kommer öppna förskolorna att stänga från och med onsdagen 25 mars.
– Vi stänger på grund av två anledningar i huvudsak. Den första är för att minska smittspridningen. Det är en arena som vi kan stänga för att minska spridningen av viruset i samhället. Den andra anledningen är att vi frigör personal för att kunna stärka upp i andra delar av verksamheten där det behövs på grund av sjukfrånvaro eller liknande i de här tiderna, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköpings kommun, till Aftonbladet.
Så ska Sverige nå ut med rätt information
Under måndagen rapporterade DN att sex av 15 döda stockholmare har varit svensksomalier.
En anledning uppgavs vara att informationsmaterial mestadels har funnits tillgängligt på svenska och engelska, vilket försvårat för människor att kunna ta till sig av myndigheternas råd kring coronaviruset. Ett problem som Expressen har rapporterat om tidigare.
Även äldre, isolerade personer är en svår grupp att nå ut till.
– Det är ett antal grupper som kommer vara svårare att nå, det handlar inte bara om språkförbistring, förklarade Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör MSB, under tisdagens pressträff.
– Vi kommer att inleda fördjupat samarbete med föreningar som PRO för att nå ut till de äldre. Vi kommer hitta engagemang från många enskilda också framöver. Vi kommer se till att informationen blir översatt.
Morgan Olofsson fortsatte med att påpeka att Vårdguiden 1177 har råd och information på flera olika språk.
– Vi kommer att ta hjälp av trossamfund, idrottsrörelser. Oavsett vilket språk just du talar är innehållet det viktiga. Var källkritisk, sprid inte rykten, besök krisinformation.se. Tillsammans är enda chansen för att skydda Sverige och varandra mot den här smittan.
Enligt Morgan Olofsson handlar det om ”en unik utmaning” att nå ut brett med information framöver.
– Tillsammans försvarar vi Sverige och varandra.
Begränsningar för restauranger och barer
I dag fattade Folkhälsomyndigheten nya beslut om ytterliga åtgärder för att begränsa smittospridningen i Sverige. Det handlar om nya föreskrifter som riktar sig till restauranger, kaféer, nattklubbar och barer, som ska träda i kraft ”så snart som möjligt.”
– Kommuner kan stänga verksamheter om de inte följer föreskrifterna, som i korthet innebär det att endast bordsservering kommer tillåtas, säger socialminister Lena Hallengren (S).
– Vanligtvis är påsken en tid att träffa släkt och vänner, men årets påsk blir inte som vanligt. Jag vill säga till alla att följa de skarpa rekommendationer som finns, och påminna om social distansering.
Riktade sig till SL: Lös det
Samtidigt riktade Folkhälsomyndighetens generaldirektör kritik mot Stockholms lokaltrafik efter de senaste dagarnas vittnesmål om trängsel på grund av reducerad trafik.
– I Stockholm i dag är det givetvis så att lokaltrafiken måste lösa frågan. Det är inte rimligt att man har trängsel, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Han uppmanade också till försiktighet kring påskens resor.
– Vi har ingen möjlighet att förbjuda folk från att röra sig. Men vi skickar en signal om att alla måste fundera på om det verkligen är nödvändigt att genomföra påskresan. Vill man åka till sin sportstuga kan vi inte förhindra det.
UD kallar hem personal
Utrikesdepartementet har beslutat att kalla hem viss personal och deras familjer från riskområden, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Beslutet omfattar 21 länder, främst länder i Afrika, men även till exempel Bangladesh, Pakistan, Afghanistan och Ukraina. Inga ambassader kommer dock att stänga helt.
– Vi måste också ta hänsyn till att vissa av våra medarbetare och kanske deras familjemedlemmar kan tillhöra riskgrupper, så det är många olika aspekter, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, till Sveriges Radio.
Samtidigt fortsätter reskaoset i världen. Thai Airways har ställt in alla flyg till Stockholm och Köpenhamn från 1 april – på grund av coronaviruset. Enligt ett pressmeddelande gäller det fram till 24 oktober.
– Det känns lite tungt. Men det bästa är väl att bara sitta lugnt i båten, säger Tomas Skoglund, som är bosatt i Bangkok men skulle ha rest till Sverige 9 april för att ta hand om sin pappa.
