Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thage G Peterson rasar mot S-kontakten med USA

Thage G Peterson.Foto: Christian Örnberg
Efter att det kommit fram att Mona Sahlin och Urban Ahlin haft hemliga kontakter med USA om kriget i Afghanistan går nu S-legenden Thage G Peterson ut och kräver korten på bordet.
- Det är tid för en vitbok som kartlägger Socialdemokraternas kontakter med USA, säger Thage G Peterson.
I dag presenterar tidningen Aftonbladet uppgifter om att Mona Sahlin och Urban Ahlin haft hemliga kontakter med USA för att prata om kriget i Afghanistan. Urban Ahlin ska ha bett om hjälp att sälja in kriget till svenska folket. Enligt en hemligstämplad rapport från USA:s ambassadör i Sverige, som läckt ut via Wikileaks, bad Urban Ahlin USA att skicka en afghansk politiker till Sverige för att "redogöra för mänskliga historier". Urban Ahlin hävdar att uppgifterna i rapporten inte stämmer.

"Är uppåt väggarna"

Uppgifterna gör den tidigare ministern och S-legenden Thage G Peterson upprörd, som nu går ut och kräver att Socialdemokraterna lägger alla kort på bordet om kriget i Afghanistan.
– När man vädjar om USA:s hjälp för att vinna den svenska opinionen, då är det uppåt väggarna. Det behövs en vitbok om Socialdemokraternas hemliga kontakter med USA, en redovisning av vilka kontakterna varit och vad de har syftat till. Det är mitt budskap, säger han till Expressen.se.
Thage G Peterson har varit emot kriget i Afghanistan från första början.
– Jag är en gammal gråsosse som är lojal med partiet. Men när det gäller kriget i Afghanistan har jag aldrig tyckt om den socialdemokratiska uppfattningen. Den är fel. Jag begriper fortfarande inte vad vi har att göra i Afghanistan, säger han.