Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Textilindustrin får hård kritik efter dödsraset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förödelsen är stor i Savar i Bangladesh, där en jättelik byggnad rasat. Nu har flera hundra personer konstaterats döda.

NEW YORK. Hoppet om att hitta överlevande i rasmassorna i Bangladesh är ute.

Efter sex dagars intensivt räddningsarbete börjar nu lyftkranar forsla bort skrotet.

Samtidigt riktas nu kritik mot arbetsförhållandena för textilarbetarna i Bangladesh.

– Hade fabrikernas arbetare varit fackligt anslutna, hade arbetarna kunnat vägra att gå in i byggnaden den dagen den kollapsade, säger HRW:s Asienchef Brad Adams.

Katastrofen i Dhaka-förorten Savar i Bangladesh växer hela tiden i omfattning.

Den stora byggnaden Rana Plaza, som inhyste fem textilfabriker, rasade i onsdags samman. Inne i byggnaden fanns vid tiden minst 3 000 människor.

Omkring 2 430 personer överlevde men flera hundra har konstaterats döda eller saknade.

Senaste konstaterade dödssiffran säger 380 personer, uppger BBC.

Räddningsarbetare har arbetat dag och natt sedan i onsdags, men nu verkar hoppet vara ute att hitta fler överlevande. På morgonen i dag började stora lyftkranar rensa upp i massorna.

– Räddningsarbetarna har avbrutit det manuella sökandet efter överlevande, säger en talesperson för militären enligt AFP.

– Vi går försiktigt fram. Om det fortfarande finns någon som lever, försöker vi rädda den personen, säger talespersonen Shahinul Islam enligt BBC.

Den enorma katastrofen, som betecknas vara den värsta som drabbat textilindustrin, kommer nu att få ett rättsligt efterspel. Redan tidigare hade varningar kommit om att byggnaden inte var säker. Under onsdagen höll därför en bank och andra affärer stängt. Men arbetsgivarna till textilfabrikerna uppges ha tvingat sina anställda att arbeta.

Skanderade ”häng mördaren"

Ägarna till fabrikerna New Wave Bottoms och New Wave Style, Mahbubur Rahman Tapas och Balzul Samad Adnan, överlämnade sig själva till polisen förra veckan.

Men ägaren till själva byggnaden höll sig länge gömd - men greps sedan när han försökte fly till Indien.

Sohel Rana flögs därefter tillbaka till Dhaka och när beskedet om hans gripande kom jublade tusentals fabriksarbetare och anhöriga till offer.

Många skanderade enligt TT:

– Häng Rana, häng mördaren!

Sohel Rana kommer nu att ställas inför rätta, har inrikesdepartementet meddelat.

Han misstänks för olagligt fuskbygge och för hundratals människors död. Enligt BBC har sju personer hittills gripits misstänkta för inblandning.

Textilfabrikerna producerade huvudsakligen lågpriskläder för detaljhandeln i väst. Förhållandet för de anställda på fabrikerna har många gånger kritiserats för att vara undermålig - och en försvinnande liten del av arbetarna är fackligt anslutna, enligt den internationella facksammanslutningen Industri All handlar det om mindre än en procent.

Facken i Bangladesh verkar "i en rakt igenom fientlig miljö", enligt Human Rights Watch (HRW). Fackliga källor uppger för organisationen att ingen av arbetsstyrkorna i Rana Plazas fem fabriker var fackligt ansluten, skriver TT.

– Hade fabrikernas arbetare varit fackligt anslutna, hade arbetarna kunnat vägra att gå in i byggnaden den dagen den kollapsade, säger HRW:s Asienchef Brad Adams i ett uttalande efter olyckan.

– Den här tragedin visar att rätten att organisera sig fackligt i Bangladesh inte bara är en fråga om rättvisa löner, utan om att rädda liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.