Donald Trump med frun Melania Trump. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump med frun Melania Trump. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump med frun Melania Trump. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Hur lång är presidenten egentligen? Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGESHur lång är presidenten egentligen? Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Hur lång är presidenten egentligen? Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Läkare: "Trumps hälsa är utmärkt"

Publicerad

Donald Trump har en "utmärkt hälsa". Det menar Vita husets läkare som nu genomfört den första hälsoundersökningen under Trumps tid som president.

Under fredagen genomgick Donald Trump en hälsoundersökning med Vita husets läkare Ronny Jackson vid Walter Reed National Military Medical Center i Maryland. Undersökningen ska ha tagit tre timmar och visat på goda resultat för presidenten, enligt läkaren.

– Presidenten har en utmärkt hälsa och jag ser fram emot att delge er några av uppgifterna på tisdag, säger Ronny Jackson i ett uttalande från Vita huset.

Läkaren väntas svara på frågor från pressen under tisdagen, men Trump bestämmer själv vilken information han vill dela med sig av. Testerna handlar inte om mental hälsa och det är helt frivilligt för amerikanska presidenter att genomgå undersökningen. 

Donald Trumps längd har ifrågasatts 

Donald Trumps hälsa och längd har hamnat i fokus förut. Två månader innan valet 2016 lät Trump visa upp ett brev från sin läkare Harold Bornstein. Enligt brevet var presidenten i utmärkt fysisk kondition och mätte 191 centimeter, skriver The Telegraph. 

Några månader senare offentliggjordes hans nuvarande körkort utfärdat i New York. Där framgick det att Trumps längd var 188 centimeter, tre centimeter kortare än vad han tidigare uppgett. Efter händelsen har flera vittnat om att Trump har blivit "irriterad" när medier har använt den kortare längden.

 

LÄS ÄVEN: Trump dementerar att han sagt "Skithålsländer" 

 

Författaren Michael Wolff.Foto: ANNA GORDON / ANNA GORDON / EYEVINE/IBL EYEVINE

Michael Wolff: "Trump vill inte ha överviktigt BMI"

Enligt boken "Fire and Fury" som nyligen publicerades av författaren Michael Wolff kan Trump ha haft sina skäl att vilja framstå som längre. Wolff menar att läkarens brev visade att presidenten var 191 centimeter lång för att han inte skulle klassas som överviktig enligt Body Mass Index-skalan (BMI). Enligt läkarens utlåtande 2016 vägde Trump cirka 107 kilo. Wolffs bok har fördömts av Vita huset och kallats "tabloidiskt skräp". 

Doktor Bornsteins utlåtande från 2016 visade att Trumps blodtryck var 116/70. Presidenten hade också normala värden för hjärtat, levern och sköldkörteln. Läkaren menade i ett tidigare uttalande att Trump skulle bli den "mest hälsosamma personen som någonsin valts till president".

 

LÄS ÄVEN: Trump "säljer" plan som bara finns i tv-spel till Norge 

 

Donald Trump tog medicin för kolesterol

Det är dock tidigare känt att presidenten har tagit medicin för att sänka sitt kolesterolvärde och motverka hjärtattack, samt kurer för att behandla håravfall och antibiotika för hudsjukdomen rosacea. 

Donald Trumps fru Melania som tidigare arbetat som modell uppges vara 180 centimeter lång och väga 62 kilo. Hon håller sin hälsa och figur i form genom en strikt diet och äter minst sju frukter om dagen, enligt Daily Express. 

Relaterade ämnen
Marielle Theander Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag