Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tester av synkrav för körkort utreds

Statens väg- och transportforskningsinstitut ska analysera mölja tester för att bedöma om personer med synfältsbortfall ändå kan köra trafiksäkert.
Foto: Shutterstock

Metoderna för att bedöma om en person med synfältsbortfall ändå kan köra trafiksäkert och därmed få behålla eller återfå sitt körkort ska utredas, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Personer som i dag står inför ett återkallande av körkort eller vars körkort blivit indraget på grund av synfältsbortfall har inga möjligheter att på andra sätt visa att de kan köra säkert trots sin syndefekt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) får i uppdrag att tillsammans med berörda myndigheter analysera vilka tester som kan användas för att bedöma om ett undantag kan göras. VTI ska bland annat utreda förutsättningarna för att utveckla simulatortester och praktiska körprov som en del av underlaget för en eventuell dispens.

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 30 september 2022.

Så undviker du rusningstrafik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.