Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tessa, 21, är allergisk mot vatten: ”Väldigt jobbigt”

TV: Här är fem personer med väldigt ovanliga sjukdomar
21-åriga Tessa Hansen-Smith får feber av att duscha och röda utslag när hon dricker. Foto: Instagram
Svett, vatten, tårar. Tessa äter nio tabletter om dagen mot allergin. Foto: Instagram

21-åriga Tessa Hansen-Smith får feber av att duscha och röda utslag när hon dricker. 

Hon är allergisk mot vatten – och det finns inget botemedel.

– Det är en jobbig diagnos att ha eftersom jag till och med är allergisk till mina egna tårar, saliv och svett, säger hon till Daily mail.

Problemen för Tessa Hansen-Smith, 21, som är från Kalifornien i USA, började efter en helt vanlig dusch för elva år sedan. 

Då var Tessa 10 år gammal och efter duschen upptäckte hennes mamma att dottern hade röda utslag på kroppen. 

I tron om att det rörde sig om att Tessa var överkänslig mot någon av duschprodukterna familjen använde, uteslöts produkterna från duschrutinen för att ta reda på vilken det rörde sig om. 

Men det blev inte bättre. 

https://www.instagram.com/p/B5dpDumhbNs/

”Är en väldigt jobbig diagnos”

Till slut uppsökte Tessa läkare och då veta att hon lider av den ovanliga diagnosen aquagenic urticaria – hon är allergisk mot vatten. 

– Det är väldigt jobbigt, det är en jobbig diagnos att ha eftersom jag till och med är allergisk till mina egna tårar, saliv och svett. Jag är väldigt känslig för värme och måste undvika fysisk aktivitet, säger Tessa Hansen-Smith till Daily mail och beskriver vidare hur hon som elev på collage måste köras runt inom skolområdet. 

– Annars kommer jag till lektionen med feber, migrän och utslag som gör det jättesvårt att koncentrera sig.

https://www.instagram.com/p/B35Zu96A_In/

Äter nio piller om dagen 

För att hålla allergin i schack duschar Tessa inte mer än en två gånger i månaden och hon äter nio antihistamintabletter om dagen. Efter att hon duschat får hon feber och mår mycket dåligt. 

Men eftersom det är en så ovalig diagnos finns ingen ordentlig forskning kring hur allergin bäst hanteras, någonting som är svårt för 21-åringen. 

– Att ha aquagenic urticaria kan vara mentalt påfrestande ibland. Det är tufft att behöva ta så många tabletter varje dag och att faktiskt inte veta om det någonsin kommer att få ett slut, säger hon. 

Men Tessa försöker hålla sig positiv. På sin Instagram delar hon med sig av sina erfarenheter för att öka medvetenheten om den ovanliga allergin och hon har metoder för att inte brytas ner. 

– Jag försöker ta en dag i taget så gott jag kan, för vissa dagar är bättre än andra. Om jag lyckas träffa mina vänner och de jag älskar en enda gång utan att behöva gå hem tidigare för att jag känner mig sjuk, eller om jag klarar av att gå till alla lektioner en dag – det ser jag som en vinst i min bok, säger hon till Daily mail. 

Allergisk mot andra – men hittat kärleken

Efter att flera utländska medier skrivit om Tessa och hennes diagnos hade hon en frågestund via sin Instagram-story så att hennes följare kunde ställa frågor. Där berättade hon bland annat att hennes tillstånd blivit värre med åren, att hon aldrig träffat någon annan med vattenallergi, men däremot kommit i kontakt med andra via internet, vilket känns som en tröst.

Hon skriver också att ett av de största problemen är att det inte bara är så att hon är allergisk mot sina egna kroppsvätskor, utan även andras – vilket gör kärlekslivet svårare.

”Jag lärde mig inte att jag kunde vara allergisk mot andra människor förrän vid mitt första seriösa förhållande i högstadiet. Sedan dess har jag lärt mig att jag är mer allergisk mot somliga än andra.” skriver Tessa.

Hon berättar vidare att hon nu träffar någon som hon bara reagerar milt på. ”och det är ärligt talat det bästa i mitt liv” avslutar hon. 

Se frågorna och svaren i bildspelet:

Tessa svarar på frågor om sin allergi. Svep för bildspel.Foto: Instagram
Tessa svarar på frågor om sin allergi.
Tessa svarar på frågor om sin allergi.Foto: instagram
Tessa svarar på frågor om sin allergi.Foto: instagram
Tessa svarar på frågor om sin allergi.Foto: instagram
Tessa svarar på frågor om sin allergi.Foto: instagram
Tessa svarar på frågor om sin allergi.Foto: instagram
Tessa svarar på frågor om sin allergi.
1 / 8

Vattenallergi

Vattenallergi som egentligen heter, aquagenic urticaria, är en allergi som väldigt sällsynt och som ger kliande utslag hos den drabbade. Reaktionen kan uppstå, inte bara av kontakt med vatten på huden, utan även om personen dricker vatten.