Protesterna fortsatte i går i Afghanistan mot pastor Terry Jones koranbränning. Här bränns en avbildning av Barack Obama i staden Jalalabad. Foto: Rahmat Gul
Protesterna fortsatte i går i Afghanistan mot pastor Terry Jones koranbränning. Här bränns en avbildning av Barack Obama i staden Jalalabad. Foto: Rahmat Gul

Terry Jones ångrar inte koranbränningen

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Pastor Terry Jones vill inte ta på sig något ansvar för oroligheterna i Afghanistan och svenske Joakim Dungels död.
- Vi är förstås väldigt ledsna för vad som har hänt, säger han till Expressen.
Men han ångrar inget och han skulle göra om koranbränningen igen.
Protesterna fortsatte i går i Afghanistan mot pastor Terry Jones och hans koranbränning den 20 mars.
Det var tredje dagen i rad som våldsamheterna krävde dödsoffer.
Och den 59-årige pastorn har fått känna av vreden ända till Gainesville, Florida, där hans kyrka - Dove World Outreach Center - ligger.

Har tagit emot 300 dödshot

- Jag har tagit emot 300 dödshot sedan den 20 mars, säger han på telefon från Florida.
- Det senaste kom i morse. FBI informerade mig i veckan att det är ett pris på 2,4 miljoner dollar på mitt huvud.
Vi träffades i september nere i Gainesville. Den gången tänkte han anordna ett bokbål med flera koranböcker på årsdagen av terrorattacken den 11 september.
Men varningar från bland andra president Barack Obama och general David Petraeus fick honom att ställa in. Terry Jones har dock fortsatt att föra sin kamp mot det han ser som islams avigsidor och den 20 mars genomförde han en "rättegång" mot koranen.
- Vi hade även representanter för islam inbjudna. Om koranen hade befunnits oskyldig så var vi beredda att be om ursäkt.
Men det rådde förstås inget tvivel om att pastor Jones kyrka skulle fälla den heliga boken för "uppvigling till mord, våldtäkt och terrorhandlingar". Ett bensinindränkt exemplar antändes sedan som straff.
I fredags kom den våldsamma reaktionen i Mazar-i-Sharif då tolv personer dödades, däribland 33-årige FN-svensken Joakim Dungel.

Ber inte om ursäkt

Men pastor Jones ber inte om ursäkt. Tvärtom. Han går på offensiven.
- Vi kan inte låta oss tystas. Detta visar islams våldsamma sida. Vi måste öka trycket mot dessa länder så att de garanterar yttrandefrihet och religionsfrihet.
- Vi är inte ansvariga för det som har skett där. Det är deras fel.
Känner du någon ånger över koranbränningen i dag?
- Vi beklagar att radikala muslimer begått våldshandlingar mot oskyldiga. Även med den vetskap jag har nu så skulle jag inte ha ändrat på något.
Vad skulle du säga till Joakim Dungels anhöriga, om inte du bränt koranen så hade han varit i livet i dag?
- Det är förmodligen sant. Han hade inte dödats om det inte varit för vår koranbränning. Men islamister använder alla slags ursäkter för att ta till våld.

"Vi är inte rädda"

- Men vi är förstås väldigt ledsna och förkrossade över vad som hänt. Jag har själv förlorat nära familjemedlemmar så jag vet vilken smärta det är att förlora någon.
Några nya planer att bränna koranen har han inte. Däremot tänker han fortsätta att resa runt i USA och genomföra aktioner mot islam.
- Våra handlingar är nödvändiga, och även om det lett till dödsoffer nu så tror jag i det långa loppet att det kan rädda hundratals liv.
Sitt eget liv hoppas han skydda genom att vara ständigt beväpnad. Vart han reser i USA så får han nu alltid poliseskort.
- Vi är inte rädda, säger han. Vi lever inte i fruktan.
UD hade i natt inget att säga om Terry Jones kommentarer kring Joakim Dungels död.
- Det är ingenting att kommentera, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst till Expressens reporter Åsa Asplid.
Expressen har även sökt utrikesminister Carl Bildt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag