Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Terrorsvensk" utlämnas till USA

Svenskmedborgaren, Usama Kassir, 41, misstänks för terrorbrott i USA.Foto: Rene Volfik
Svenskmedborgaren, Usama Kassir, 41 som misstänks för terroristbrott i den amerikanska delstaten Oregon har utlämnats till USA.
- Klockan 07.00 lämnade flygplanet Prag och det är på väg till USA, säger en tjeckisk poliskälla till Expressen.se

FAKTA

ANKLAGAS FÖR TERROR - PÅ 13 OLIKA PUNKTER

Juridiskt sett finns endast en åtalspunkt - terrorverksamhet. Men under denna finns flera mer detaljerade anklagelser beskrivna. I flera fall är han misstänkt för att ha utfört brotten tillsammans med Abou Hamza al-Masri, Haroon Rashid Aswat och James Ujamaa.

Från oktober 1999 till början av 2000 har Kassir tillsammans med andra planerat att bygga upp ett träningsläger i Oregon samt döda, kidnappa eller stympa människor.

Kassir med andra har förskaffat sig material och resurser som skulle användas för att döda, kidnappa eller stympa människor.

Kassir med andra har planerat förstöra egendom i främmande land.

Kassir med andra har samlat in material till terroristgruppen al-Qaida.

Kassir med andra har samlat in ekonomiskt stöd och resurser till terroristgruppen al-Qaida.

Kassir har vid anläggningen i Oregon oktober 1999 lärt två män hur man dödar genom halshuggning.

I mars 2002 har Kassir registrerat hemadresser på internet, där instruktioner om hur man tillverkar giftiga bomber publicerats.

Kassir med andra har planerat brott mot egendom, kapningar av lastbilar för att finansiera lägret i Oregon.

I mars 2002 har Kassir lagt ut handboken "The Mujahideen Explosives Handbook" på en hemsida på internet.

Kassir med ANDRA har försökt att förskaffa resurser till terrorgruppen al-Qaida.

I mars 2002 har Kassir lagt ut handboken "The mujahideen poisons handbook" på en hemsida på internet.

Från december 2001 till december 2005 har Kassir med andra visat andra personer hur man bygger bomber och använder massförstörelsevapen.

Från december 2001 till december 2005 har Kassir med andra hjälpt andra personer att utveckla och producera gifter och annat kemiskt material samt lärt ut hur man bygger upp reservlager.

Detta har hänt:

21 oktober 2003 grips Usama Kassir av den svenska säkerhetspolisen, Säpo, misstänkt för vapen- och terroristbrott. Han döms till tio månaders fängelse för grovt vapenbrott men frias från terroristmisstankarna.

20 juli 2005 anklagas Kassir av engelsk och amerikansk säkerhetstjänst för samröre med dem som planerade bombdåden i London 7 juli. Dagen efter träffar Expressen Kassir i Göteborg. Han förnekar anklagelserna.

11 december 2005 grips Usama Kassir av den tjeckiska polisen när han mellanlandar i Prag, på väg från Stockholm till Beirut.

5 juni 2006 skickar den tjeckiska statsåklagaren en formell begäran till stadsdomstolen i Prag där de kräver att Kassir ska utlämnas till USA.

Kassir anklagas för 13 olika terroristbrott i USA.

Om han döms kan han få från 15 års fängelse straff upp till livstids fängelse.

Efter 22 månader i en isolerings cell i det tjeckiska Pankrac-fängelset utlämnades för drygt två timmar sedan den svenske medborgaren Usama Kassir till USA. Där anklagas han för att tillsammans med tre andra personer försökt att bygga upp en träningsläger för islamister i den amerikanska delstaten Oregon. Nu riskerar han att dömas till livstid.
- Det stämmer, Kassir är på väg till USA nu. Ett flygplan har för ett par timmar sedan lämnat Prags flygplats till USA, säger en poliskälla till Expressen.se
Den 11 december 2005 greps Usama Kassir, 41, av tjeckisk polis under en mellanlandning på Prags internationella flygplats Ruzyne. Gripandet skedde på begäran från USA.

Suttit i fängelse i Prag


Sedan dess har ha suttit i Pankrac-fängelset i Prag, i väntan på att det tjeckiska rättsväsendet ska pröva om han kan utlämnas till USA. I morse utlämnades han till USA.
– Under ett stort säkerhetspådrag transporterades han till flygplatsen och där fick amerikansk säkerhetspolis ta emot honom, säger en poliskälla.
Kassir har under tiden i Prag försökt att få Sverige att hjälpa honom för att få sin sak prövad i en svensk domstol, men han fick inte det.
Expressen var den första svensk tidning som träffade Kassir i fängelset i Prag.
– Jag är oskyldig. USA anklagar mig falskt. Jag är ett offer i kriget mot terrorism, sa Kassir i tidigare intervju.
Kassir försökte för ett par månader sedan att få Tjeckien att ge honom asyl. Han ansökte om det men fick avslag.
– Jag kommer att utsättas för tortyr. Jag tror inte på den amerikanska rättvisan. De vill skicka mig till tortyrkammare för att få mig att erkänna saker som jag inte gjort, sa Kassir.
Både Kassir och hans försvarsadvokat ifrågasatte de amerikanska bevisningsmaterial. Men den ansvarige åklagaren, doktor Vitak, har tidigare sagt till Expressen:
- Bevisen är tillräckliga.

13 olika brott


Amerikanska åklagare har utrett Usama Kassir under lång tid. Expressen har tagit del av förundersökningen som ligger till grund för de tjeckiska myndigheternas prövning.
Där anklagas Kassir för 13 olika brott, alla kategoriserade som terroristbrott. Det handlar bland annat om:

* Försök till att bygga upp ett träningsläger för al-Qaidaanhängare i delstaten Oregon.

* Planering av kapningar av amerikanska lastbilar för att finansiera lägret.

* Spridning av flera "jihadböcker" på internet.

* Öppning av flera "jihadadresser" på internet.

* Förnekar alla anklagelser

Amerikanska åklagarmyndigheten hävdar att Kassir reste till Oregon hösten 1999 på uppdrag av den terroristdömde brittisk-egyptiske predikanten Abou Hamza al-Masri. Kassirs uppdrag var att upprätta ett träningsläger, undervisa al-Qaidasympatisörer i hur man kidnappar och halshugger motståndare och hur man kan tillverkar kemiska bomber.
– Det är lugn. Jag åkte till USA med min familj och mina barn på en turistresa, sa Kassir.
Usamas bror Hassan Kassir har skickat flera brev till kungen, regeringen, Röda korset och Amnesty International och vädjat om hjälp. Men han fick inte gehör för det. Nu väntas en lång rättsprocess i USA.
– De kommer att avrätta mig, sa Kassir.