Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrorrörelse tar på sig dådet i Mogadishu

90 personer ska ha dött i bombattentatet.
Ambulanspersonal på plats efter bombattentatet i Mogadishu på lördagen.Foto: SAID YUSUF WARSAME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En självmordbombare sprängde sig själv och en lastbil.Foto: SAID YUSUF WARSAME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
90 personer ska ha dött i dådet.Foto: SAID YUSUF WARSAME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den islamistiska terrorrörelsen al-Shabaab har tagit på sig bombattacken i Mogadishu, rapporterar Reuters.

Enligt al-Shabaab riktades attacken mot en konvoj med turkiska legosoldater.

Dådet dödde 90 personer, varav två var turkiska medborgare.

Det var i lördags som 90 personer dödades vid ett bombattentat i Somalias huvudstad Mogadishu.

Dådet har pekats ut som det dödligaste på två år i Somalia – och på måndagen har den islamistiska terrorrörelsen al-Shabaab trätt fram för att ta på sig attacken.

I ett röstinspelat uttalande från terrorrörelsen uppges attentatet vara riktad mot en konvoj med turkiska legosoldater, rapporterar Reuters.

Av de som dödades i bombattentatet har två personer identifierats som turkiska medborgare.

Hotade turkiska medborgare i Somalia

Enligt Reuters är det talespersonen Ali Mohamud Rage som talar i röstinspelningen. Han hörs hota Turkiet med fortsatta attacker mot landets medborgare i Somalia.

Orsaken menas vara att Turkiet ”tar alla Somalias resurser”, skriver nyhetsbyrån.

– Vi kommer att strida mot de turkar som jobbar med den kätterska regeringen i Turkiet. Vi är inte emot oskyldiga turkiska muslimska medborgare, säger Ali Mohamud Rage i uttalandet, enligt Reuters.

Flera universitetsstudenter miste livet

Attacken på lördagen inträffade vid en vägtull i Mogadishu. Där ska en självmordbombare ha sprängt sig själv och en lastbil.

– Det var en lastbilsbomb och vi tror att en självmordsbombare körde (den) för att skada den civila befolkningen. Vi har inte det exakta antalet än, men det finns både dödade och skadade, sa säkerhetstjänstemannen Abdulahi Adan enligt TT vid händelsen.

Reuters rapporterade att flera av de som dödats varit studenter vid Benadirs universitet. Ytterligare 17 personer identifierades som poliser.

Må Allah visa nåd för våra två medborgare och våra oskyldiga somaliska bröder och systrar som förlorade livet i den vidriga terrorattacken i Mogadishu. Vi kommer alltid att stå enade med våra bröder i Somalia,” skrev Turkiets utrikesminister, Mevlüt Çavuşoğlu, på Twitter efter dådet. 

Årets största utrikesnyheter

Här är några av de stora utrikesnyheterna som vi minns från det gångna året

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.