Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terroroffren på Drottninggatan får minnesplats

Trapporna vid Sergels torg överöstes med blommor efter terrordådet. Nu finns planer på ett permanent minnesmonument. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Snart ska det finnas en permanent möjlighet för människor att hedra Drottninggatans terroroffer.

– Uppdraget är utlagt på Kulturhuset och Stadsmuseet. Vad det blir är för tidigt att säga, säger biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell.

Minnessakerna som lämnades på Sergels torg har omhändertagits av stadsmuseet.

Planer på ett monument av något slag är i görningen hos Stockholms stad som vill erbjuda en permanent möjlighet för medborgarna att minnas den fruktansvärda händelsen den sjunde april.

– Vi är inte riktigt framme vid vad det ska vara, men vi vill ge människor en möjlighet att visa deltagande och sorg eller de känslor man nu har efter händelsen. 

Direkt efter händelsen avsatte staden resurser för att hantera det blomsterhav som växte på Sergels torg, en temporär minnesplats som till slut var tvungen att utrymmas.

– Det blev till slut en sanitär fråga, blommorna blev dåliga och även saker som låg i blomsterhavet. Vi gjorde rensningen några veckor efteråt och då tog stadsmuseet hand om ett stort antal minnesgåvor och föremål som får fungera som minnen. De kommer på något sätt ställas ut i stadsmuseet.

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

I stället infördes en minnesvägg som nu flyttats in i Kulturhuset. 

– Det finns möjlighet att gå till den väggen och fortsätta visa deltagande.

"Får ta lite tid"

Hur det permanenta monumentet ska se ut, var exakt den kommer vara och när den blir klar är ännu oklart.

– Vi är medvetna om att det får ta lite tid. Det är en svår balans och måste göras med största varsamhet. Att minnas kan riva upp nya sår om man inte aktar sig, så vi är inte riktigt framme med det ännu. 

Uppdraget är utlagt på Kulturhuset och Stadsmuseet. 

– Det är viktigt att det blir bra, det är fortfarande ganska nära händelsen.