Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrorn i Stockholm – detta vet vi har hänt

Foto: Andreas Schyman/TT
Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Fyra personer dog och femton personer skadades i terrorattacken i Stockholm fredagen den 7 april. 

En kapad lastbil körde in i en folkmassa på Drottninggatan och kraschade sedan in i Åhléns city.

Rakhmat Akilov, 39, har häktats på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

Här sammanfattar vi vad som har hänt - och vad vi vet hittills. 

Larm inkommer 14.53 om att en lastbil har kört in i en folkmassa. Den kapade lastbil körde i hög fart längs Drottninggatan och flera personer blev påkörda innan lastbilen kraschade in i Åhléns City. 

Fyra personer har bekräftats döda. Dödsoffren är den 31-åriga småbarnsmamman Maïlys från Belgien den 41-årige britten Chris Bevington som bodde i Stockholm sedan tio år tillbaka och arbetade som hög chef på Spotify, 69-åriga Lena Wahlberg från Ljungskile och 11-årig flicka från Stockholm som var på väg från skolan.

Ytterligare femton personer skadades i dådet. 


Var hände det?

Lastbilen kapades utanför Caliente tapas bar på Adolf Fredriks kyrkogata i centrala Stockholm. Föraren svängde sedan ner på Drottninggatan där vansinnesfärden fortsatte söderut fram till kraschen in i Åhléns City.


Vem kapade och körde lastbilen på Drottninggatan?

Polisen släppte i ett tidigt skede bild på en man som de sökte, mannen var klädd i svart huvtröja och grön jacka.

Rakhmat Akilov, som sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord, har erkänt dådet.

Akilov säger sig vara nöjd med det han gjort, enligt Expressens uppgifter. 


Hur kapades lastbilen?

En maskerad och beväpnad man tvingade till sig den från chauffören som levererade varor till en restaurang. Chauffören försökte stoppa kapningen tvingades slänga sig åt sidan för att inte bli påkörd när lastbilen rusade fram mot honom.


Fanns det en bomb i lastbilen?

Polisen har hittat en anordning i förarsätet av lastbilen. Om det är en bomb eller "annan brandanordning" är upp till den tekniska undersökningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har gasflaskor, kemikalier, spik och skruvar som skulle utgöra en bomb hittats i förarhytten.

På en pressträff på söndagen bekräftar polisen att materialet som hittats i lastbilen "skulle kunna sättas ihop till ett farligt föremål".


Är någon gripen?

Ja, Rakhmat Akilov greps vid 20.30-tiden på fredagen i Märsta i Stockholm. Hans signalement ska enligt polisen stämma överens med mannen vars bild polisen släppte kort efter terrordådet. Akolov har förekommit tidigare i Säpos underättelseflöde och är nu häktad.

Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan häktades på måndagen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord i Stockholm. 

39-åringen nekades uppehållstillstånd i Sverige i somras.

Ännu en person anhölls på söndagsmorgonen skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord. Anhållandet hävdes dock på tisdagen. "Enligt åklagaren har misstankarna försvagats och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad. Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas." skriver Åklagarmyndigheten.

Ytterligare fem personer är frihetsberövade.


Har det varit skottlossning?

Polisen skrev på sin hemsida: "Det har förekommit uppgifter om skottlossning men det är inte bekräftat i nuläget. Detta ska ha skett i närheten av/vid Åhlens centralt". Detta har inte kunnat bekräftas.


Vad händer nu?

Polisen söker fortfarande personer som vet eller har sett något i samband med händelsen. Polisens närvaro har ökat i hela landet, det syns fler poliser ute och man har höjt bevakningen på strategiskt viktiga platser i Sverige, till exempel riksdagshuset och slottet. Nationella insatsstyrkan samt nationella bombskyddet hjälper till i arbetet.


Vad gör Säpo?

Säpo fokuserar på nationellt och internationellt underrättelsearbete, tar in information som bearbetas och analyseras, berättade säkerhetspolischefen Anders Thornberg vid en presskonferens på fredagen.


Hur är situationen på sjukhus?

Samtliga sjukhus i Stockholm gick strax efter attacken upp i katastrofläge. På tisdagen vårdades fortfarande nio personer på akutsjukhus. Sju av dem uppges ha lindriga skador och två är allvarliga skador. De två som har allvarliga skador vårdas på intensivvårdsavdelning.


Vad säger statsminister Stefan Löfven?

Vid en presskonferens under fredagskvällen sa statsministern bland annat: ”Vi vet att vår fiende är sådana här avskyvärda mördare – inte varandra. Vi kommer jaga er med all kraft som finns i Sverige. Vårt budskap kommer alltid vara klart: Ni kan inte kuva oss. Ni kan inte styra våra liv. Ni kommer aldrig att vinna.

Stefan Löfven besökte Drottninggatan på lördagen.


Vart ringer jag om jag har uppgifter till polisen?

Polisen nås på 114 14. Är det akut ringer du 112.


Vågar jag åka till centrala Stockholm nu?

Polisen avrådde i ett tidigt skede personer från att göra det. Nu samlas däremot många för att lämna blommor vid Drottninggatan och en stor manifestation hölls på Sergels torg under söndagen.


Kan jag åka kollektivtrafik?

Alla SJ Snabbtåg, InterCitytåg och Regionaltåg var på fredagen inställda fram till midnatt. Det var även trafikstörningar under lördagen. Nu flyter dock kollektivtrafiken på som vanligt igen.


Henrik Kilefors

Henrik Kilefors

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.