Sahbi Zalouti, 37, omhäktades i dag. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Sahbi Zalouti, 37, omhäktades i dag.  Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Terrormisstänkte Sahbi Zalouti omhäktas - tre terrorgripna kvar i häktet i Danmark

Publicerad
Uppdaterad
Terrormisstänkte Sahbi Zalouti, 37, häktades i Stockholm i slutet av december. Han är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott.
I dag omhäktades han i Attunda tingsrätt utanför Stockholm.
Totalt sitter fyra män häktade misstänkta för att ha planerat en attack mot Jyllandspostens, Politikens och Ekstrabladets hus på Rådhuspladsen i Köpenhamn. Syftet var att "dräpa så många som möjligt" .
Sahbi Zalouti sitter häktad i Sverige.

Tre häktade i Danmark

De övriga svenskarna Munir Awad, 29, Omar Abdalla Aboelazm, 30, samt tunisiern Mounir Dhahri, 44, sitter häktade i Danmark.
Ungefär samtidigt som omhäktningsförhandlingen mot Sahbi Zalouti i Attunda tingsrätt hölls en förhandling i Köpenhamn. De tre terrormisstänkta svenskarna i Danmark ska sitta kvar isolerade i danskt häkte, rapporterar TT. Rätten i Glostrup beslöt att häktningen ska förlängas till 27 januari, då en domare ska ta ställning till fortsatt häktning.
Sahbi Zalouti är känd av säkerhetspolisen sedan tidigare. Han dömdes till tio dagars fängelse i Pakistan 2009 för att ha tagit sig in illegalt i landet. Han sade då att han rest dit för att träffa muslimer och sprida information om islam.
Munir Awad har två gånger tidigare gripits misstänkt som terrorist - 2007 i Somalia och 2009 tillsammans med Guantanamosvensken Mehdi Ghezali i Pakistan.

Stängda dörrar

Åklagaren anser att misstankarna mot Zalouti stärkts under den tid han suttit häktad, men försvaret håller inte med.
- Jag bad att åklagaren skulle ange varför han påstod detta. Och det han angav är enligt min uppfattning inte att värdera så som att misstankarna har stärkts, säger advokat Tomas Nilsson till TT.
Han vill inte uttala sig om hur hans klient mår eller hur han tog beslutet om omhäktning.
Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar. Efteråt belade rätten det som sagts med sekretess och de närvarande med yppandeförbud. Detaljer kring utredningen, som exempelvis Zaloutis relation till de i Danmark häktade männen, förblir därför okända för allmänheten.
- Det är sakuppgifter som jag inte kan lämna ut, säger Tomas Nilsson till TT.
Han har inte ännu hunnit ta ställning till om omhäktningen ska överklagas.

Kan överlämnas till Danmark

Enligt åklagaren talar mycket för att Zalouti kommer att överlämnas till Danmark eftersom misstankarna mot honom gäller terrorplaner där. Till det ställer sig advokat Tomas Nilsson tveksam.
- Jag tror att det finns flera komplikationer med detta, bland annat med tanke på hur misstankarna har formulerats mot honom. Om frågan blir aktuell vill jag ha besked av åklagaren om vilken lagreglering som åberopas till stöd för en sådan överflyttning, säger Nilsson till TT.
Utredningarna bedrivs just nu parallellt i de båda länderna med täta kontakter mellan åklagare och polis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag