En man i 30-årsåldern – familjefar och uppskattad medarbetare inom vården – häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott. Polisen grep honom efter en biljakt på Stortorget i centrala Östersund i onsdags.
Mannen fördes in i rättssalen iklädd svarta byxor och tröja, samt vita sneakers. Han gav ett samlat intryck och satt med knäppta händer. Han hade ett rött märke på höger kind och tittade länge mot åhörarbänken innan förhandlingen startade.
– Den misstänkte förnekar brott eftersom han aldrig haft för avsikt att genomföra något terroristbrott, säger mannens försvarare Linda Arnqvist i rätten.
Motsätter sig inte häktning
Trots att mannen nekar till brott motsätter han sig inte häktning.
– Utifrån den situation som är och den uppståndelse som är så har vi bedömt att bästa sättet är att han är häktad för då bedrivas det på ett skyndsamt sätt. Det är därför som vi medgett häktningsyrkandet, säger Linda Arnqvist.
När rättens ordförande meddelade häktningen tittade den misstänkte ner på sina händer och på domaren. Sen vände han – återigen – blicken mot åhörarbänken innan han med fortsatt knäppta händer nickade mot domaren.
– Jag har förberett honom för att det var det beslutet som tingsrätten skulle fatta. Jag upplevde att när vi skildes åt var han vid relativt gott mod, säger advokat Linda Arnqvist.
Hur mår din klient?
– Han befinner sig i en pressad situation och det är ett allvarligt brott som han är misstänkt för. Det är stor massmedial uppmärksamhet så han mår inte alls bra. Men han kämpar så gott han kan. Han har en förhoppning att förundersökningen ska leda till att han avskrivs från misstankarna.
Det här vet vi
Vid 11-tiden onsdagen den 14 augusti får polisen i Östersund larm om en förare som väcker uppmärksamhet på Stortorget. Polisen rycker ut med påslagna blåljus.
Kalabalik bryter ut – och bilföraren som polisen jagar kraschar rakt in i en stenmur i centrala stan.
Föraren, en man i 30-årsåldern från Kazakstan, grips klockan 11.15 och anhålls klockan 15.16. Först misstänks han för förberedelse till mord – sen ändras det till stämpling till terroristbrott. Två dagar senare begärs mannen häktad.
Mannen i förhör: Kände sig hotad
Enligt källor till TV4 Nyheterna har mannen uppgett i förhör att det fanns ett uppsåt att köra på människor, men att han utsatts för hot att genomföra det här.
Åklagaren Henrik Olin förklarar under en pressträff rubriceringen stämpling till terroristbrott:
– Det är ganska tidigt i ett händelseförlopp. Det innebär att man tillsammans med en annan person beslutar sig för att utföra ett brott eller att man åtar sig att utföra ett brott.
Olin fortsätter:
– I någon mening är någon annan person inblandad.
Åklagaren vill dock inte gå in på kopplingar till andra personer. Enligt Aftonbladet utreds den misstänkte för kopplingar till den dömde terroristen Rakhmat Akilov – men det vill inte Henrik Olin kommentera.
– Men det är intressant med alla namn som kommer upp, det finns trådar att jobba vidare med.
– Det finns ingen annan person som är delgiven misstanke men jag kan inte utesluta att fler ingripanden kommer att göras.
Henrik Olin är också knapphändig med vilka bevis som finns. Han säger att det är nog för häktning – men att det är långt kvar till eventuellt åtal och fällande dom.
– Det finns en rad åtgärder på åtgärdslistan. Beslagtagna datorer och telefoner kommer att gås igenom noga.
Kommer från Kazakstan
Mannen är från Kazakstan och kom till Sverige via Polen 2012. I en första asylansökan uppgav han att hans pappa var åklagare i hemlandet och hade åtalat en maffiaboss. Därför var hela familjen nu dödshotad.
Detta har mannen sedan medgivit var en lögn.
Han har också uppgivit sig vara extra utsatt i Kazakstan eftersom han är uzbek.
Mannen har också medgivit att han höll sig gömd i Sverige för att låta tiden gå tills han inte längre kunde överföras till Polen i enlighet med Dublinförordningen.
När tiden löpt ut sökte mannen asyl i Sverige igen. Den här gången uppgav han att han var hotad i Kazakstan med anledning av en spelskuld. 2015 avslog Migrationsverket även denna andra ansökan.
Mannen överklagade till Migrationsdomstolen som inte heller ansåg att asylskälen var tillräckliga och beslutet om utvisning vann laga kraft i maj 2016.
Uppgifter om maffia och spelskuld
Nästa ansökan gällde arbetstillstånd – även den avslogs. Då hävdade han verkställighetshinder för utvisningen, med hänvisning till en uppgiven hotbild i Kazakstan. I september 2016 avslog Migrationsdomstolen mannens invändning om verkställighetshinder:
”Vad familjen nu anför kan inte anses som annat än tillägg till de tidigare åberopade omständigheterna. Det har inte kommit fram att det finns något sådant bestående hinder som anges i (…) utlänningslagen mot att återsända familjen till deras hemland. Domstolen finner därför att Migrationsverkets beslut att inte ta upp frågan om uppehållstillstånd till ny prövning är riktigt. Överklagandet ska alltså avslås.”
Expressen har varit i kontakt med Migrationsöverdomstolen som inte har något ärende gällande den terrormisstänkte mannen.
Hela familjen lämnade enligt Migrationsverket Sverige i oktober 2016 och ansökte sen på nytt om uppehållstillstånd från utlandet. I juli 2018 beviljades föräldrarna och barnen tillfälligt uppehållstillstånd till den 31 december 2019.
”Lamslagen – är en fantastisk familj”
En vän till familjen säger angående terrormisstankarna:
– Jag blir alldeles lamslagen. Det är en fantastiskt bra familj. De ville bli svenskar ordentligt, leva som vi gör.
I samband med gripandet i onsdags har vittnen sett knivar och röda dunkar i mannens bil. Och enligt P4 Jämtland misstänks han ha planerat ett attentat.
Enligt Expressens uppgifter har mannen även haft svårigheter med sin ekonomi under de senaste åren och vänt sig till personer i sin närhet för hjälp.
Advokat: ”Fick ett gott intryck”
En arbetskamrat berättar att han lärde känna den nu terrormisstänkte mannen på arbetet, men att de inte hann prata så mycket.
– Han jobbade på som vi andra, skrattade ibland och berättade någon anekdot. Han pratar bra svenska. Det har inte varit något som varit annorlunda.
En person som jobbar i det samhälle där mannen har bott de senaste åren säger:
– Det är många frågetecken om vad det är som har hänt. En märklig känsla. Inte oro just nu, men att man funderar, kan det verkligen stämma.
En av dem som har haft mest kontakt med mannen i det lilla samhället berättar:
– Det är en lugn och sansad man, trevlig att ha att göra med. Ärlig och hjälpsam. Duktig rent praktiskt med allt möjligt. Pålitlig tycker jag. Jag har haft ganska mycket med honom att göra.
Personen berättar vidare:
– Jag kan inte tro att han med vett och vilja har försökt att köra på några på Stortorget i Östersund. Det har inte funnits tillstymmelse hos honom till att vilja gripa till våld mot människor. Absolut inte. Vad jag vet så trivs han i Sverige och de vill stanna kvar här. De har försökt hitta ett hus som de vill hyra.
Advokaten Jorge Conchas företrädde familjen när den sökte uppehållstillstånd 2016. Han har inte haft någon kontakt med någon av dem sen dess – och är förvånad över uppgifterna som nu kommit fram.
– Det intryck jag fick var gott. Det var en familj som ville stanna i Sverige. Jag blir väldigt förvånad, säger han.
Säpo har tagit över ärendet från den lokala polisen.
Terrorexperten: ”Kan ha blivit hotad till det här”
Terrorexperten Magnus Ranstorp menar att en sak som sticker ut är mannens familjesituation.
– En konstig sak i fallet är att han har barn och fru och normala relationer. De beskrivs som en mönsterfamilj som jobbar och vill göra rätt för sig. Men det kan vara någonting som har hänt på vägen, säger Magnus Ranstorp.
Magnus Ranstorp säger att mannen kan ha pressats till det här av något extremistnätverk.
– Han kan ha blivit hotad och pressad till det här. Det kan förklara varför han körde fram och tillbaka – att han tvekade och egentligen inte ville göra någonting. Det kan också förklara varför han vill vara kvar i häkte, säger Magnus Ranstorp.