Mannen som har varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till terroristbrott greps av polis under torsdagskvällen, vilket TV4:s Brottsplats Sverige var först att rapportera om.
– Den person som sedan tisdag 17 november har varit anhållen i sin frånvaro greps i går i Boliden. Han är misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Ett första förhör skedde i går och strax före klockan 23 anhöll åklagaren honom, säger Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen.
Advokat Ola Salomonsson fick på fredagen en fråga om han kan försvara den misstänkte. Han har tackat ja till uppdraget men inte hunnit träffa sin klient.
– Jag blev kontaktad och tillfrågad om jag kan ta det här, säger han. Det kommer säkert att hända en hel del under helgen. Möjligen vet jag mer sent i kväll.
Ola Salomonsson gjorde på fredagskvällen bedömningen att klienten sannolikt anlänt till Stockholm.
– Jag ska träffa honom i morgon bitti. Jag vet inte säkert om det blir hos Säkerhetspolisen eller på något häkte eller någon arrest, säger Ola Salomonsson.
Har öppen Facebookprofil
Mannen har en öppen profil på Facebook. Ingenting på profilen ger intrycket att han skulle sympatisera med terrorism.
Han gillar bland annat fotbollsspelaren Leo Messi, Facebooksidan "Iraqis in the world" och ICA Boliden. Av profilen framgår också att han den 27 september gjort en så kallad incheckning i närheten av Arlanda.
På sin profil har mannen flera bilder av sig själv. Bilder som är tydligare än den Säpo skickade ut till landets poliser och möjlighen kunde ha underlättat hans identifiering.
Varför skickades det ut en så dålig bild på den misstänkte när det fanns gott om bättre bilder att tillgå på den misstänktes öppna Facebookprofil?
"Säkerhetspolisen gick ut med namn och bild till Polisen för att kunna lokalisera honom men även utifrån skyddsperspektiven höjd vaksamhet och stärkt bevakning i samhället. För att Polisen ska ha möjlighet att vidta åtgärder krävs det att Säkerhetspolisen delar den information som finns tillhanda. När misstanken är terrorism eller annan brottslighet med potentiellt stora konsekvenser så måste vi ingripa tidigt, att inte agera kan riskera liv", skriver Sirpa Franzén, presschef på Säpo, i ett mejlsvar till Expressen.
Bygger Säpos misstankar mot mannen på egen information eller enbart på uppgifter från utländska underrättelsetjänster?
"Som säkerhetstjänst berättar vi inte om var vi får vår information ifrån, men vi samarbetar och utbyter information med många internationella säkerhetstjänster och polisorganisationer. Det är en förutsättning för att vi ska vara framgångsrika med att bekämpa terrorism."
Den misstänkte hade varit registrerad hos Migrationsverket i flera månader. Varför krävdes det en efterlysning för att gripa honom?
"Den misstänkte anhölls i sin frånvaro på kvällen tisdagen den 17 november och gripandet genomfördes på eftermiddagen den 19 november. Ett intensivt underrättelsearbete föregick tillslaget. Innan ett tillslag sker görs också en mängd olika polistaktiska övervägande och samverkan mellan olika myndigheter för att säkerställa den information som finns tillhanda. När tillslaget gjordes skulle minsta möjliga tvekan finnas om att rätt person skulle gripas och att det kunde ske utan fara för allmänhetens liv och hälsa."
Anhållen som skäligen misstänkt
Mannen är anhållen som skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott i Stockholm. Det står klart sedan nya handlingar inkommit till Stockholms tingsrätt under fredagen. Der är ännu oklart vad misstankarna baseras på för uppgifter – och mot vilka mål.
På fredagen fick mannen advokat Ola Salomonsson förordnad som offentlig försvare. I deras handlingar transkriberas hans namn.
Han ska dessutom vara 22 år, inte 25 som tidigare uppgetts.
Vice chefsåklagare Hans Ihrman, som tagit över förundersökningen, säger till DN att de är osäkra på mannens identitet.

Strax efter klockan 12 på fredagen blev det klart att målet handläggs i Stockholms tingsrätt.
Under fredagseftermiddagen uppger Aftonbladet att den misstänkte mannen ska ha lämnat polishuset i Skellefteå. Säpo har troligtvis beslutat att mannen ska sitta frihetsberövad i Stockholm, skriver tidningen.
Nyheten om gripandet av mannen kom under torsdagskvällen efter att Norran rapporterat om en stor polisinsats på platsen.
Tidigare under fredagen fortsatte förhören med den gripne.
– Det var en hel del utredningsåtgärder som skedde i går och det kommer att fortsätta i dag, säger Sirpa Franzén, och fortsätter:
– Det kan handla om att man har bedrivit spaning. Vi har underrättelsearbete i gång och samarbete med andra internationella säkerhetstjänster och också kartläggning av tips och information som är av allra största vikt.
Hon vill inte bekräfta vad, mer exakt, det var som ledde fram till gripandet.
Rikspolischefen Dan Eliasson bekräftar för TT att "ett antal" personer hämtades till förhör vid gårdagens tillslag i Boliden. Han vill inte ange hur många, men betonar att det inte är säkert att personerna är misstänkta för något brott.
Rikspolischefen tillägger att det "inte har funnits anledning att titta närmare på den här killen tidigare". Men han vill inte kommentera hur polisen och andra myndigheter fått reda på att mannen kan ha förberett ett terrordåd.
Jagar fler misstänkta terrorister
Under torsdagen kom uppgifter om att den terrormisstänkte ska ha fler medhjälpare i Sverige.
Sirpa Franzén vill inte uppge om det finns fler personer som är misstänkta.
– Det finns en person som var misstänkt och nu är gripen och det har skett andra utredningsåtgärder, det är så mycket som jag kan berätta, säger hon.
Säpo vill av säkerhetsskäl inte heller gå in på var han befinner sig, men det är i polisregion Nord. Det är oklart vilken tingsrätt som kommer att ta hand om fallet och det är inte heller känt om den misstänkte har tilldelats en advokat.
Till TT meddelar Säpo även att de inte kan utesluta fler gripanden.
Expressens Niklas Svensson har under fredagsmorgonen intervjuat försvarsminister Peter Hultqvist, S. Då bekräftade han uppgifterna o att Säpo jagar fler misstänkta terrorister.
Letar ni efter fler misstänkta terrorister?
– Ja, svarar Peter Hultqvist.
Allmänheten kommer även i dag att märka av en stor polisnärvaro på offentliga platser, enligt rikspolischefen Dan Eliasson.
– Jag tror att folk kommer att se att det finns väldigt mycket poliser i dag. Sedan får vi se vad förhör och information ger, om det finns anledning att tagga ner nivåer något längre fram. Men det är för tidigt att säga nu, säger han till TT.
Eliasson berömmer även polisernas insats och anser att det är "ett fantastiskt fint polisarbete" som ligger bakom gripandet av den misstänkte terroristen.
– Allt kommer säkerligen att granskas i efterhand, och då är jag säker på att väldigt många polisanställda kommer att få guldstjärnor i boken, säger han till TT.