Terrormisstänkte Aydin Sevigin inte psyksjuk

Attunda tingsrätt har beslutat att 20-årige Aydin Sevigin som misstänks för förberedelse till terroristbrott inte är psykiskt sjuk.
Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Den terrormisstänkte lärarstudenten Aydin Sevigin, 20, lider inte av en allvarlig psykisk störning – men uppvisar ett "ombytligt, svårvärderat och motsägelsefullt beteende", enligt en rättspsykiatrisk utredning.

I dag, torsdag, fick han besked om vilket straff åklagaren tänker yrka på:

– Jag yrkade på ett fängelsestraff mellan åtta och tio år, säger åklagaren Ewamari Häggkvist.

Den 26 april tidigare i år kom beskedet att Aydin Sevigin ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Därmed har rätten kommit fram till att de ser en fällande dom framför sig, åtminstone till en del av det som lagts fram i åtalet under rättegången.

I den rättspsykiatriska utredningen, där delar nu offentliggjorts, står det att läsa:

"Sevigin agerar utifrån sin religiösa övertygelse och självmordsavsikten är direkt kopplad till vilja att bli martyr." Det står vidare att "Sevigins sätt att betrakta och tolka omvärlden är konkret och idéerna stundtals extrema utan att de blir verklighetsförvrängda." 

Sevigin får ungdomsrabatt

Klockan 14 under fredagen återupptogs huvudförhandlingen i Attunda tingsrätt med slutpläderingar. 

Det finns ingen fastslagen praxis för vilket straffvärde som gäller för brottet. Men Ewamari Häggkvist yrkade på att Sevigin ska dömas till mellan åtta och tio års fängelse. 

– Hade han lyckats med terroristbrottet så hade maxstraffet för honom varit 14 års fängelse eftersom han är under 21 år. Och förberedelsebrott ligger på ett lägre straffvärde. Så jag tycker inte att straffet ska understiga åtta år och inte överstiga tio år, med hänsyn till hans ålder, säger Ewamari Häggkvist till Expressen efter förhandlingen.

"Mitt yrkande kommer inte vara över tio år"

Hur reagerade du på beskedet om hans psykiska status?

– Jag reagerade inte något speciellt. Jag konstaterar bara att det är så.

Blev du förvånad?

– Nej, inte egentligen. 

Åklagaren: skulle bygga terrorbomb

Aydin Sevigin är åtalad som misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Den 20-årige lärarstudenten åtalades den 7 april, misstänkt för förberedelse till terroristbrott. 

I förhör har han medgivit att han vill dö martyrdöden. Åklagaren har drivit en linje om att 20-åringen hade planer på att bygga en självmordsbomb – och låta den explodera.

Enligt åtalet hade han laddat ned instruktioner för en sprängladdning, där de nödvändiga delarna bockades av – köp för köp. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.