Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrormisstänkt svensk häktad i Nederländerna

Den svenska mannen greps vid en terrorräd i Rotterdam på julafton.
Foto: Gerard Bolt.

Under söndagen greps en svensk man vid en antiterrorinsats i nederländska Rotterdam.

Nu har 29-åringen häktats och kommer att sitta frihetsberövad de kommande två veckorna.

Terrorforskaren Hans Brun menar att beskedet kan betyda att terrormisstankarna mot svensken har substans, skriver TT.

Det var under julaftonskvällen som den 29-årige svensken greps i samband med en antiterrorinsats i Rotterdam i Nederländerna. Han befann sig då tillsammans med tre andra män. Alla greps misstänkta för koppling till antiterrorverksamhet med islamistiska motiv. 

Sedan dess har två av männen släppts – men den svenske medborgaren har suttit fortsatt frihetsberövad. Under torsdagen kom också beskedet att han häktas tillsammans med en 21-årig man från Vlaardingen, enligt De Telegraaf.

Häktningen gäller de kommande två veckorna och kan vara ett tecken på att misstankarna mot svensken har bäring. Det säger terrorforskaren Hans Brun till nyhetsbyrån TT.

– Att det finns några uppgifter som är så pass allvarliga att de (svensken och ytterligare en person) måste hållas inlåsta, säger han och tillägger att det nu är upp till domstolarna att fatta ett beslut:

– Om häktningen förlängs, eller om det så småningom mynnar ut i ett åtal.


Flög från Stockholm till Amsterdam

De fyra männen stoppades och greps när de färdades i en Opel Corsa på Witte de Withstraat i centrala Rotterdam under julaftonskvällen. Insatsen skedde efter att utländsk underrättelsetjänst informerat holländsk polis om 29-åringens misstänkta terrorkopplingar, enligt den nederländska åklagarmyndigheten. 


LÄS MER: Här grips den svenske misstänkta terroristen 


Mannen hade tidigare på julafton tagit ett flyg från Stockholm till Amsterdams flygplats Schiphol och sattes direkt under polisbevakning.

Efter gripandet gjorde polisen razzior på totalt fyra adresser i städerna Vlaardingen, Gouda och Delft. Datorer och mobiltelefoner beslagtogs men inga vapen eller sprängämnen uppges ha hittats.

Misstankar om förberedelse till terrorbrott

De gripna männen har förhörts under julhelgen för misstankar om förberedelse till terrorbrott med islamistiskt motiv. Enligt åklagarmyndigheten finns sedan tidigare inte någon konkret information som pekar på en förestående attack, men man betonar att en indikation kan vara tillräckligt för att ingripa. Åklagaren väntar sig inte fler gripanden, enligt tidningen AD.  

– Säkerhetspolisen har ett gott samarbete med europeiska säkerhetstjänster, däribland den nederländska. Vi har kännedom om gripandet, men kommenterar inte vårt operativa ärende i övrigt, har Dag Enander på Säpos presstjänst tidigare sagt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.